HomeArchiefMedicijnresten afvalwater aangepakt
medicijnresten verwijderen

Medicijnresten afvalwater aangepakt

Nouryon en Van Remmen UV Technology combineren hun technologie om pharmaceutische microvervuiling, ofwel medicijnresten, uit afvalwater te scheiden. De combinatie van Advanox Ultraviolet en MicrOx waterstofperoxide kan negentig procent van de pharmaceutische residuen uit het water verwijderen.

Een afvalwaterzuiveringsstation in het Zweedse stadje Växjö krijgt de primeur. De Zweden testen de combinatie van Advanox UV, van Van Remmen Technology en de waterstofperoxide van Nouryon.

Medicijnresten afvalwater

De aanwezigheid van medicijnresten in afvalwater is een groeiend probleem waar meerdere oplossingen voor worden bedacht. Zo probeert Pharmafilter de medicijnresten al bij de bron aan te pakken, veelal ziekenhuizen. Veel mensen gebruike chter thuis medicijnen, die op den duur via de ontlasting in het rioolwater belanden. Hier zitten onder andere hormoonverstorende stoffen bij, maar ook andere farmaceutica. De Europese Unie kondigde aan maatregelen te nemen om farmaceutica in water zoveel mogelijk te voorkomen.

Werking

De oplossing van Van Remmen is in de praktijk zeer efficiënt gebleken. Men voegt een kleine hoeveelheid waterstofperoxide aan het afvalwater toe. Daarna zorgt de Advanox-reactor via UV-C licht ervoor dat de waterstofperoxide zich in hydroxyl-radicalen splitst. Deze krachtige radicalen oxideren vrijwel alle dichtstbijzijnde verontreiniging.

Sneller

Van Remmen paste de Advanox-technologie is in meerdere pilotopstellingen toe. Hieruit bleek dat de technologie zorgt voor een sneller proces (tot veertig procent sneller) en leidt tot betere resultaten. Het behandelde afvalwater voldeed aan de strengste kwaliteitsnormen. Een ander voordeel is dat de technologie zorgt voor minder tot geen toxische bijproducten. Ook het risico op het ontstaan van schadelijk halogeenverbindingen, chlooramines of waterstofcyanide is nihil.

Delen:
Tags
Author

David@industrielinqs.nl