HomeTransitieElektrificatieMeer overheidsgeld voor energiezuinige technieken in 2023
Industrie

Meer overheidsgeld voor energiezuinige technieken in 2023

Dit jaar is er vanuit de overheid voor ondernemers veel meer geld beschikbaar voor investeringen in energiezuinige technieken. Via de regeling Energie-investeringsaftrek (EIA) kunnen bedrijven met belastingvoordeel investeren in energiebesparing, CO2-reductie en duurzame energie. Het budget van de EIA-regeling ligt met 249 miljoen euro 100 miljoen euro hoger dan een jaar eerder.

Dankzij de EIA-regeling kunnen bedrijven 45,5 procent van de investeringskosten in energiezuinige maatregelen aftrekken van hun winst. Hierdoor betalen bedrijven minder winstbelasting. De maatregelen die in aanmerking komen, zijn gepubliceerd in de Energielijst. Deze wordt jaarlijks bijgewerkt. Voor 2023 wordt vooral ingezet op zuinig gebruik van energie en het vermijden van uitstoot van broeikasgassen.

Energielijst

De Energielijst voor 2023 houdt rekening met de invloed van de fors hogere energieprijzen op de terugverdientijden van energie-investeringen. Sommige investeringen zijn verwijderd omdat de terugverdientijd hiervan flink korter is geworden. De overheid acht daarom financiƫle steun niet langer nodig. Dat gaat bijvoorbeeld om led-verlichting, transportleidingen voor CO2-levering aan de glastuinbouw en energiezuinige koeling van serverruimten. Nieuwe maatregelen die in de Energielijst zijn opgenomen zijn bijvoorbeeld investeringen in elektrificatie, benutting van restwarmte en CO2-emissiereductie.

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl