HomeInfrastructuurLogistiekMeer samenwerking tussen havens Rotterdam en Mannheim
Luchtfoto haven Rotterdam

Meer samenwerking tussen havens Rotterdam en Mannheim

De havens van Mannheim en Rotterdam gaan de komende jaren meer samenwerken in het verduurzamen en digitaliseren van de logistieke keten tussen beide havens. Onlangs tekenden Uwe Köhn, Port Director van Hafen Mannheim en Matthijs van Doorn, Commercieel directeur van Havenbedrijf Rotterdam hierto een memorandum of understanding (MoU).

Er vindt al veel transport van containers en bulk plaats tussen de havens van Mannheim en Rotterdam. Mannheim is centraal gelegen in een sterk industriegebied langs de Rijn-corridor. In het nieuwe samenwerkingsverband willen de partijen onderzoeken of het mogelijk is om het achterlandnetwerk via spoor en binnenvaart uit te breiden. Ook kijken de partijen samen naar mogelijkheden om de keten te verduurzamen tot een zero-emission transport corridor voor vrachtvervoer via de weg, het water en het spoor. Ook willen de havens de betrouwbaarheid en efficiëntie van de afhandeling van binnenvaartschepen bij diepzee en inland terminals verder verhogen en kennis delen tussen beide havencomplexen om toe te werken naar een volledig transparante digitale Rijn-corridor.

Energiedragers

Wat betreft de energietransitie gaan beide havens onderzoeken of ze gezamenlijk op kunnen trekken in het faciliteren van de infrastructuur voor het transport van alternatieve hernieuwbare energiedragers, die ofwel geproduceerd, ingevoerd of gebruikt worden in de havens, het achterland en tussen de havens langs de corridor.

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl