HomeArchiefMeer tijd nodig voor groen licht FDCA-fabriek Avantium

Meer tijd nodig voor groen licht FDCA-fabriek Avantium

Technologiebedrijf Avantium heeft meer tijd nodig om te voldoen aan de definitieve investeringsbeslissing (FID) voor de bouw van haar commerciële FDCA-fabriek. Als gevolg van de wereldwijde COVID-19-crisis hebben de onderhandelingen met financiële, commerciële en andere strategische partners meer tijd in beslag genomen dan verwacht.

De FDCA-fabriek moet in Delfzijl komen te staan en zal vijf kiloton FDCA (furandicarbonzuur) per jaar produceren. Dat is een belangrijke bouwsteen voor PEF (polyethyleen furaonaat), een honderd procent plantaardige en recyclebare polymeer.

Avantium heeft vanwege de coronacrisis extra tijd nodig hebben om te bepalen of ze in staat is om aan alle voorwaarden voor een positieve FID te voldoen. Avantium verwacht op 24 maart 2021, de publicatiedatum van haar 2020 jaarresultaten, een verdere update over de FID te kunnen geven.

Voorwaarden

Voor de bouw van de fabriek moet een financiering van 150 miljoen euro zijn verzekerd. Daarnaast is een afnameverplichting van ongeveer vijftig procent van de capaciteit van de fabriek nodig. Ook moet de engineering zijn afgerond en de toeleveringsketen georganiseerd.

Inmiddels is 95 miljoen van de doelstelling van 150 miljoen voor de FDCA-fabriek voorwaardelijk veiliggesteld. Ook heeft Avantium een kaspositie van circa 26 miljoen euro.
Avantium heeft de eerste twee voorwaardelijke afnameovereenkomsten ondertekend voor de levering van PEF voor de productie van voedselverpakkingen voor flessen en folies. Dit vertegenwoordigt ongeveer twintig procent van de productiecapaciteit van de FDCA-fabriek.

De front-end-engineering en design (FEED) fase van de commerciële FDCA-fabriek is bijna afgerond.

Delen:
Author