nieuws

Meiden maken kennis met techniek

Publicatie

12 apr 2018

Categorie

iMaintain

Soort

nieuws

Tags

opleiding

Op donderdag 12 maart werd voor de negende keer de Girlsday gehouden, een initiatief van VHTO. De kick-off van Girlsday 2018 vond plaats bij bouwbedrijf BAM op de bouwplaats van de Rotterdamsebaan in Den Haag. De dag werd hier geopend door Minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

In het hele land vonden vandaag Girlsday-activiteiten plaats voor zo’n 11.000 meisjes van 10 tot 15 jaar uit het basis- en voortgezet onderwijs bij bèta, technische en ICT-bedrijven. Bij BAM hebben scholieres onder andere een schoolgebouw ontworpen met de nieuwste BIM-technologie en door een hololens bekeken hoe de echte wereld kan worden gecombineerd met virtuele informatie. Op andere plekken in het land konden zij glasvezellassen en betonkisten maken. In Leeuwarden konden zij water schoon maken, Tata Steel in IJmuiden verzorgde een techniekworkshop en in Rotterdam gingen moeders met hun dochters op Technieksafari, een reis langs lasersnijders en 3D-printers.

Meer meisjes kiezen voor techniek

Of dit initiatief hier aan bij draagt is niet duidelijk maar vandaag werd uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) duidelijk dat meisjes op havo-, vwo- en mbo-opleidingen vaker dan tien jaar geleden kiezen voor een technische richting in hun opleiding. Op het vmbo en hbo steeg het percentage licht.
Lees hierover het uitgebreide bericht op de website van het CBS.

Waarom Girlsday?

Girlsday is een initiatief van VHTO, het landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek. Deze instantie zet zich in om de participatie van meisjes en vrouwen in bèta, techniek en ICT te vergroten. Op de website staat te lezen dat Girlsday kan helpen de blik van deze meisjes op bèta, techniek en ICT te verbreden en hun loopbaankeuzes te beïnvloeden. Veel vrouwelijk bèta-/technisch en ICT-talent gaat verloren, vaak omdat meisjes onbekend zijn met bèta-, technische en ICT-beroepen. En onbekend maakt onbemind.
Bedrijven die de afgelopen jaren hebben deelgenomen aan Girlsday, hebben ervaren dat de betrokkenheid en de bereidheid van (vrouwelijke) medewerkers om zich in te zetten voor de toekomstige generatie groot is. Bovendien dringt bij steeds meer bedrijven het besef door dat genderdiversiteit op de werkvloer zorgt voor betere resultaten. Het wordt als positief ervaren om contacten met scholen in de omgeving te onderhouden en het maatschappelijke engagement dat uit deelname blijkt is positief voor het bedrijfsimago.

Girlsday 2018 werd georganiseerd in samenwerking met het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en TechniekTalent.nu. BAM en Bouwend Nederland waren dit jaar de Kick-off-partners van VHTO.

Industrielinqs 3, 2022

31 mei 2022

Sloop en sanering Aluchemie kan beginnen