Meiden maken kennis met techniek
Publicatie
12 apr 2018
Categorie
iMaintain
Soort
nieuws
Tags
opleiding
Op donderdag 12 maart werd voor de negende keer de Girlsday gehouden, een initiatief van VHTO. De kick-off van Girlsday 2018 vond plaats bij bouwbedrijf BAM op de bouwplaats van de Rotterdamsebaan in Den Haag. De dag werd hier geopend door Minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.
In het hele land vonden vandaag Girlsday-activiteiten plaats voor zo’n 11.000 meisjes van 10 tot 15 jaar uit het basis- en voortgezet onderwijs bij bèta, technische en ICT-bedrijven. Bij BAM hebben scholieres onder andere een schoolgebouw ontworpen met de nieuwste BIM-technologie en door een hololens bekeken hoe de echte wereld kan worden gecombineerd met virtuele informatie. Op andere plekken in het land konden zij glasvezellassen en betonkisten maken. In Leeuwarden konden zij water schoon maken, Tata Steel in IJmuiden verzorgde een techniekworkshop en in Rotterdam gingen moeders met hun dochters op Technieksafari, een reis langs lasersnijders en 3D-printers.
Meer meisjes kiezen voor techniek
Of dit initiatief hier aan bij draagt is niet duidelijk maar vandaag werd uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) duidelijk dat meisjes op havo-, vwo- en mbo-opleidingen vaker dan tien jaar geleden kiezen voor een technische richting in hun opleiding. Op het vmbo en hbo steeg het percentage licht.
Lees hierover het uitgebreide bericht op de website van het CBS.
Waarom Girlsday?
Girlsday is een initiatief van VHTO, het landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek. Deze instantie zet zich in om de participatie van meisjes en vrouwen in bèta, techniek en ICT te vergroten. Op de website staat te lezen dat Girlsday kan helpen de blik van deze meisjes op bèta, techniek en ICT te verbreden en hun loopbaankeuzes te beïnvloeden. Veel vrouwelijk bèta-/technisch en ICT-talent gaat verloren, vaak omdat meisjes onbekend zijn met bèta-, technische en ICT-beroepen. En onbekend maakt onbemind.
Bedrijven die de afgelopen jaren hebben deelgenomen aan Girlsday, hebben ervaren dat de betrokkenheid en de bereidheid van (vrouwelijke) medewerkers om zich in te zetten voor de toekomstige generatie groot is. Bovendien dringt bij steeds meer bedrijven het besef door dat genderdiversiteit op de werkvloer zorgt voor betere resultaten. Het wordt als positief ervaren om contacten met scholen in de omgeving te onderhouden en het maatschappelijke engagement dat uit deelname blijkt is positief voor het bedrijfsimago.
Girlsday 2018 werd georganiseerd in samenwerking met het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en TechniekTalent.nu. BAM en Bouwend Nederland waren dit jaar de Kick-off-partners van VHTO.
Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant
Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.
Geen tovermachine
12 okt 2021John Kapteijn is service engineer bij Holland Water. Bij klanten installeert hij systemen waardoor bacteriën zoals legionella zich niet kunnen ontwikkelen, vermeerderen en verspreiden in...

Opleidingsprogramma Waterstof Werkt van start
11 okt 2021Met een bijdrage van drie miljoen euro van Nationaal Programma Groningen kan het opleidingsprogramma Waterstof Werkt van start gaan. Met de subsidie uit het provinciaal...

Vakmensen uit chemie- en farmasector geven les op school
16 sep 2021Twaalf vakmensen uit de Belgische chemie- en farmasector geven dit schooljaar een aantal uur per week les op het middelbaar onderwijs. Door enkele uren per...

BioMCN traint operators met kopie van procesbesturing
26 aug 2021BioMCN heeft twee oefenstations in haar opleidingslokaal ingericht voor leerling operators. De operator training simulator (OTS) is een exacte kopie van het procesbesturingssysteem in de...
