HomeUtilitiesEnergieMetaalrecycling bedrijf Delfzijl failliet
Schroot

Metaalrecycling bedrijf Delfzijl failliet

Recyclingbedrijf Purified Metal Company in Farmsum is failliet verklaard. Dat is na het faillissement van Aldel eind oktober het tweede bedrijf in de regio dat dit lot ondergaat. Anderhalve maand geleden kreeg PMC uitstel van betaling, maar omdat er geen nieuwe investeerders werden gevonden, werd dit omgezet in een faillissement.

De partijen hopen op een doorstart van het bedrijf dat pas sinds 2020 bestaat. PMC ontwikkelde een gepatenteerde technologie om staal dat vervuild was met kwik, lood, asbest en chroom-6-verf te recyclen. Het gerecyclede staal kan worden hergebruikt. De ruim twintig overgebleven medewerkers, die door het faillissement ontslag hebben gekregen, gaan de komende weken door met het wegwerken van de voorraad schroot. Als er geen koper wordt gevonden voor PMC, zal de fabriek worden ontmanteld.

Met de bouw van de fabriek was een investering van 70 miljoen euro gemoeid.

De reden voor het faillissement is tweeledig. Aan de ene kant was er te weinig aanvoer van vervuild schroot. Volgens PMC kwam dat doordat de overheid schroot met chroom-6 vervuiling niet de status ‘gevaarlijk’ gaf, waardoor het bedrijf lagere tarieven moest rekenen. Daarnaast zijn de gestegen energiekosten debet aan de financiële nood van het bedrijf.

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl