HomeArchiefMiljoenen voor onderzoek naar ‘digitale tweelingen’

Miljoenen voor onderzoek naar ‘digitale tweelingen’

De Technische Universiteit Eindhoven gaat samen met vijf andere universiteiten en twaalf industriële partners onderzoek doen naar zogenaamde digitale tweelingen. Dit zijn virtuele kopieën van hightech systemen waarmee je simulaties kan doen op basis van data en kunstmatige intelligentie. Doel is het ontwerp, de productie en het onderhoud van dit soort systemen te verbeteren.

Hightech systemen worden steeds complexer en steeds moeilijker te ontwerpen, produceren en onderhouden. Het DIGITAL TWIN-programma ontwikkelt methoden om van dit soort systemen accurate digitale tweelingen te maken: virtuele softwareversies waarmee je simulaties kunt doen om bijvoorbeeld te voorspellen hoe veranderingen in het ontwerp de prestaties zullen beïnvloeden, of welk onderdeel op welk moment onderhoud nodig heeft. Digital Twin staat voor Integration of Data-driven and model-based engineering in future industrial Technology With value chain optimization.

Continu verbeteren

Digitale tweelingen zijn nu meestal nog gebaseerd op statische theoretische modellen die uitgaan van normaal gedrag. Onderzoekers koppelen binnenkort modellen aan meetgegevens die aangeven hoe het systeem daadwerkelijk functioneert. Daarna combineren ze de data met kunstmatige intelligentie. Op die manier maken ze digitale kopieën die zichzelf continu verbeteren en aanpassen. Het onderzoek richt zich op een aantal voorbeeldsystemen die de bij het programma betrokken Nederlandse hightechbedrijven aandroegen.

Demonstratie-opstellingen

Het project zal de voordelen van de autonome en flexibele ontwikkelmethodiek van digitale twins voor een breed publiek toegankelijk maken door middel van twee publiek toegankelijke demonstratie-opstellingen.

Het onderzoek maakt deel uit van het vijfjarig onderzoeksprogramma DIGITAL TWIN. NWO ondersteunt het onderzoek met vier miljoen euro. Deelnemende bedrijven voegen daar nog eens 1,6 miljoen euro aan toe.

Delen:
Author

David@industrielinqs.nl