nieuws

Minder gevaarlijke stoffen over omleidingsroutes Betuwelijn

Publicatie

3 okt 2016

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

betuwelijn, gevaarlijke stoffen, spoor

Er gaan minder treinen met gevaarlijke stoffen over de omleidingsroutes van de Betuwelijn rijden. Door werkzaamheden aan dat spoor, rijden de treinen met gevaarlijke stoffen nu langs gemeenten in verschillende provincies.

Zo’n 3200 wagons gaan minder over de omleidingsroutes van de Betuwelijn rijden. Om de veiligheid op deze spoorroutes verder te vergroten en de hinder voor omwonenden nog meer te beperken, zijn extra maatregelen afgesproken met de provincies Noord-Brabant, Limburg, Overijssel en Gelderland. Ook behoort chloortransport per spoor straks tot het verleden.

Staatssecretaris Dijksma: ‘Met extra maatregelen moet het spoorvervoer van gevaarlijke stoffen binnen de strenge wettelijke normen komen die we hier in Nederland hebben. Zo gaan er direct minder treinwagens met gevaarlijke stoffen rijden langs gemeenten in Brabant, Overijssel en Gelderland en verdwijnen chloortransporten helemaal van het Nederlandse spoor. We kunnen straks ook eerder ingrijpen door snellere informatievoorziening op trajecten. En als het nodig is, kunnen vervoerders straks zelfs gedwongen worden een andere route te kiezen.’

 

Einde chloortransporten
Door afspraken die staatssecretaris Dijksma later dit jaar met AkzoNobel maakt, hoort chloorvervoer per spoor in Nederland straks definitief tot het verleden. De productie en het gebruik van chloor vinden dan op één locatie plaats. Met meer van dit soort initiatieven kan de totale omvang van het vervoer van gevaarlijke stoffen in Nederland in de toekomst verminderen.

 

Bron: Ministerie van Infrastructuur & Milieu