Nederland potentieel grootste Europese hub voor groen waterstof
Nederland heeft alles in huis om de belangrijkste groene waterstof-hub van Europa te worden. Dit blijkt uit een onderzoek van Roland Berger en Royal HaskoningDHV. Voorwaarde is wel dat de overheid, samen met producenten en afnemers voor de juiste randvoorwaarden zorgt. Zo zal ze ervoor moeten zorgen dat de beschikbare infrastructuur en opslagcapaciteit wordt benut, lokale productie en consumptie wordt bevorderd en er een digitaal handelsplatform wordt opgezet. Zo kan Nederland de concurrentie voorblijven en zorgen dat waterstof zijn onmisbare rol in de energietransitie kan waarmaken.
Uit het onderzoek blijkt dat het maken, importeren, opslaan en vervoeren van groene waterstof maar op een paar plekken kan in Europa, waaronder Nederland. Daarom zijn er ‘hubs’ nodig om omliggende landen te voorzien van waterstof. De onderzoekers wijzen erop dat het succes voor groene waterstof wordt bepaald door de gehele waardeketen, van productiecapaciteit, opslag, distributie en markt. Nederland scoort in internationaal perspectief hoog op alle vier aspecten en kan daarbij ook gebruik maken van zijn kennis en ervaring als aardgas-hub.
Vraag en aanbod
De productie van waterstof neemt de komende jaren in hoog tempo toe, een serie grootschalige initiatieven bereikt vóór 2030 de productiefase, vaak gekoppeld aan de opwekking van windenergie. Vraag vanuit de markt is er ook, waarbij waterstof kan worden ingezet voor de productie van meststoffen en methanol, staalproductie en de productie van transportbrandstoffen.
Infrastructuur
De bestaande pijpleiding- en haveninfrastructuur in Nederland kunnen worden hergebruikt en de bestaande ammoniakterminals in de haven van Rotterdam en Terneuzen kunnen al op korte termijn ingezet worden. Nederland is bovendien in de unieke geologische positie om – waterstof te kunnen opslaan in zoutcavernes en mogelijk ook in lege gasvelden, aldus de onderzoekers.
Aanbevelingen
Wel blijkt uit de analyse van Roland Berger en Royal HaskoningDHV dat de waardeketen in eerste instantie verliesgevend zal zijn. Er is een kloof tussen de kosten en de potentiële afzetprijs. De onderzoekers doen daarom een aantal aanbevelingen aan de overheid:
– Zorg voor tijdige beschikbaarheid van grootschalige infrastructuur (hergebruik en nieuw)
– Stimuleer lokale productie en consumptie
– Trek wereldwijde import aan
– Zet een digitaal handelsplatform op – gebruik makend van een Contract-for-Difference-systeem dat producenten een heldere, stabiele en voorspelbare inkomstenstroom biedt, als tussenstap naar een vrije markt
Hier kan de whitepaper van Roland Berger en Royal HaskoningDHV worden gevonden:
https://global.royalhaskoningdhv.com/nederland/nieuws/nieuwsberichten/nederland-heeft-alles-in-huis-om-belangrijkste–groene-waterstof-hub-van-europa-te-worden