HomeArchiefNederland zakt in energietransitie-index

Nederland zakt in energietransitie-index

World Economic Forum publiceerde zijn jaarlijkse Energy Transition Index: een lijst met landen die het verst zijn in de energietransitie. Opvallend is dat Nederland ten opzichte van vorig jaar drie plaatsen is gezakt. Verontrustend is dat de overgang naar een CO2-emissieloze energievoorziening te langzaam gaat om de doelstellingen van het Parijs akkoord te halen.

Wereldwijd wordt geïnvesteerd in hernieuwbare energie. Het slechte nieuws is dat het niet snel genoeg gaat om het doel van het klimaatakkoord van Parijs te bereiken. Daarmee zou het doel om de wereldwijde gemiddelde temperatuurstijging te beperken tot ruim onder de twee graden Celsius niet worden gehaald.

volgens de laatste editie van het rapport Fostering Effective Energy Transition van het World Economic Forum is een gezamenlijke en systematische aanpak vereist voor het oplossen van problemen en het benutten van kansen zoals de nieuwe technologieën van de Vierde Industriële Revolutie.

Het rapport bevat de Energy Transition Index (ETI), die de energiesectoren van 115 landen vergelijkt en hun bereidheid tot energietransitie analyseert. Dit gebeurt door de energiesystemen van landen te benchmarken op basis van een energiedriehoek, bestaande uit energiezekerheid en -toegang, economische ontwikkeling en groei, milieuduurzaamheid en hoe goed ze zijn opgezet om in de toekomst te slagen.

Er is weinig verandering ten opzichte van vorig jaar aan de top van de tabel, waarbij West- en Noord-Europese landen blijven domineren. Zweden behoudt de eerste plaats, gevolgd door Zwitserland, Noorwegen en Finland. Nederland bekleedde vorig jaar nog een zesde plaats, maar is drie plaatsen gezakt. Oostenrijk, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk hebben ons afgelopen jaar ingehaald.

Politieke stabiliteit

Volgens het rapport delen de best presterende landen dezelfde kenmerken: een combinatie van technische vooruitgang, effectieve beleidsvorming en snelle implementatie.

Landen met hoge ETI-scores presteerden ook goed op hun bereidheid tot energietransitie, met Finland bovenaan die lijst, gevolgd door Denemarken en Oostenrijk als derde.

Landen aan de onderkant van de ranglijst hebben daarentegen vaak geen effectief regelgevingskader en lijden aan politieke instabiliteit. Geopolitieke conflicten of afhankelijkheid van op fossiele brandstoffen gebaseerde stroomopwekkingsinfrastructuur beperken mogelijkheden om de voorwaarden voor energietransitie te ontwikkelen.

De economische ontwikkeling en groeiscores daalden ten opzichte van het voorgaande jaar als gevolg van stijgende elektriciteitsprijzen van huishoudens en schommelingen van de grondstoffenprijzen.

Stappenplan

Het rapport schetst een stappenplan in zeven stappen voor landen om de barrières voor energietransitie te overwinnen. Deze omvatten onder meer het identificeren van invloedrijke kampioenen in de energiesector, het opzetten van een operationele structuur om samenwerking te stimuleren en specifieke mijlpalen en actieplannen te definiëren.

Delen:
Author

David@industrielinqs.nl