HomeArchiefNederlands gasverbruik daalt – import LNG verdubbelt
Drijvende LNG-Opslag Eemshaven

Nederlands gasverbruik daalt – import LNG verdubbelt

In de periode van juli tot en met oktober van dit jaar verbruikte Nederland 17 procent minder gas dan in dezelfde periode vorig jaar. Daarnaast is er meer gas ingevoerd. De invoer van vloeibaar gas verdubbelde zelfs. De gasvoorraad van Nederland was eind oktober hoger dan de Europese norm. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

De daling van het aardgasverbruik is vooral te relateren aan de hogere gasprijzen. Vooral grote industriële bedrijven gebruikten minder aardgas, 26 procent. Met name de chemische en petrochemische industrie verbruikten minder. Gascentrales zagen het verbruik echter stijgen, met dertig procent.

Import

De aardgasimport steeg tussen juli en oktober met vijftien procent ten opzichte van die periode in 2021. Dat kwam vooral voor rekening van LNG, waarvan de import zowat verdubbelde. Dankzij de ingebruikname van de LNG-terminal in Eemshaven steeg de importcapaciteit. Er werd met name vloeibaar gas vanuit de VS geïmporteerd, maar ook 16 procent was afkomstig uit Rusland. Gasvormig aardgas werd juist minder geïmporteerd. Vooral de import vanuit Noorwegen daalde (met 55 procent). De export steeg juist licht. Het gas stroomde vooral naar Duitsland.

Voorraad

De gasvoorraden van Nederland voldoen aan de Europese normen, waarin is vastgesteld dat gasopslagen voor minimaal 80 procent gevuld moeten zijn. De opslag voor gasvormig gas was eind oktober voor 91 procent gevuld. Voor vloeibaar gas was dat 71 procent.

Delen:
Tags

jacqueline@industrielinqs.nl