HomeTransitieEnergiebesparingNederlandse bedrijven investeren 3,5 miljard euro in energiemaatregelen
Investeringen in energie

Nederlandse bedrijven investeren 3,5 miljard euro in energiemaatregelen

Bedrijven investeerden in 2022 voor 3,5 miljard euro in energiezuinige technieken en duurzame energie. Dat is een stijging van 61 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Veel ondernemingen maakten daarbij gebruik van de Energie-investeringsaftrek (EIA). Dit blijkt uit cijfers van het EIA-jaarverslag 2022 van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Met de EIA wil de overheid energiezuinige investeringen stimuleren en een impuls geven aan de energietransitie. Bijna 18.000 ondernemers vroegen EIA aan, dat is een stijging van 57 procent ten opzichte van het jaar ervoor. De meeste aanvragen betroffen investeringen in zonnepanelen, led-verlichting en warmtepompen. Het meeste geld gaven ondernemers uit aan het energiezuiniger maken van bestaande bedrijfsprocessen, zonnepanelen en systemen voor het benutten van afvalwarmte.

Het EIA-instrument bestaat al meer dan 25 jaar. Bedrijven die investeren in technieken uit de zogenoemde Energielijst, kunnen via de Energie-investeringsaftrek (EIA) tot 45,5% van de investeringskosten aftrekken van hun fiscale winst.

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl