HomeArchief‘Nederlandse cultuur meer van gaan dan van documenteren’

‘Nederlandse cultuur meer van gaan dan van documenteren’

Het Japanse Mitsui Chemicals heeft een fabriek voor het compounderen van polypropeen gebouwd in Geleen. De fabriek mengt bij hogere temperatuur kunststoffen met vulstoffen. De bouw ervan was een flinke uitdaging voor contractor SPIE.

Om de uitstoot van broeikasgassen te beperken, is er vanuit de automotive markt meer vraag naar lichtgewicht oplossingen. Met kunststof materialen wordt het gewicht van auto’s lager. Daardoor verbruiken ze minder brandstof, en stoten ze dus ook minder CO2 uit. De nieuwe fabriek voorziet in deze vraag met een productiecapaciteit van dertigduizend ton per jaar.

In januari 2019 gaf Mitsui het startsein voor de bouw van de fabriek op Chemelot. Volgens contractor SPIE was het een bijzonder project. ‘We zijn natuurlijk een heel groot bedrijf met vele disciplines en specialismen’, vertelt Hub Herberighs, projectmanager bij SPIE. ‘Voor dit project hebben we de handen ineen geslagen en van ieders kennis en kunde gebruik gemaakt. Denk aan connectiviteit en elektriciteit, verlichting en verwarming. Monteurs en engineers van SPIE liepen af en aan.’

On the go

Toru Sasaki, project director Shimizu Corporation, heeft het traject voor Mitsui Chemicals geleid. Het was voor hem zijn tweede Westerse projectlocatie. ‘De Nederlandse cultuur is wel meer van het ‘gaan’ dan van het ‘documenteren’. Daar waar wij in Japan meer voorbereiden en overleggen tot in de kleinste details, is het hier meer ‘on the go’. Daar hebben we wel een weg in moeten vinden.’

Het was sowieso al een uitdaging de fabriek binnen negen maanden en binnen budget te bouwen. De bouw ervan heeft 18,4 miljoen euro gekost. Voor de toekomst blijft SPIE het onderhoud aan de fabriek doen.

Delen:
Tags

Eindredacteur van Industrielinqs en Petrochem, en immer speurend naar relevant nieuws om te delen. Mijn interesse: breed. Mijn specialiteit: investeringsprojecten en onderhoudsstops!

liesbeth@industrielinqs.nl