HomeArchiefNedmag viert feestelijke opening groengasinstallatie

Nedmag viert feestelijke opening groengasinstallatie

Nedmag heeft maandag zijn groengasinstallatie in Veendam officieel geopend. De producent van magnesiumzout heeft de ambitie om in 2035 onafhankelijk te zijn van fossiele brandstoffen. De inname van groen gas is daarbij een belangrijke stap.

Buurman van Nedmag, Henk van Oosten, neemt mest afkomstig van boerderijen uit het noorden van Nederland af om het te vergisten. Bij de vergisting ontstaat biogas. Dit wordt vervolgens opgewaardeerd tot groen gas. Via een leiding van zevenhonderd meter gaat het naar de groengasinstallatie op het terrein van Nedmag.

Nedmag neemt op dit moment 4,5 miljoen kubieke meter groen gas af. Dat resulteert in een vermindering van het aardgasverbruik met vijftien procent. De komende jaren is het bedrijf van plan de inname van groen gas nog verder uit te bouwen, tot maximaal veertig procent. Daarnaast kijkt het bedrijf naar andere energiebronnen, zoals zonne- en windenergie en waterstof. Uiteindelijk wil het bedrijf zijn energieverbruik honderd procent vergroenen.

Magnesiumzout

Nedmag in Veendam wint magnesiumchloride (magnesiumzout). Dit zit in een zoutlaag, zo’n tweeduizend meter onder de grond. Deze zoutlaag is het restant van een oerzee vol mineralen en zouten: de Zechsteinzee. De zoutlaag bevat magnesiumzout van het zuiverste soort. Daardoor kan Nedmag hoogwaardige producten produceren voor talloze toepassingen. De producten van het bedrijf worden bijvoorbeeld gebruikt bij het zuiveren van water, het bleken van pulp in de papierindustrie en als vlamvertrager in kunststoffen.

Delen:
Tags

Eindredacteur van Industrielinqs en Petrochem, en immer speurend naar relevant nieuws om te delen. Mijn interesse: breed. Mijn specialiteit: investeringsprojecten en onderhoudsstops!

liesbeth@industrielinqs.nl