HomeArchiefNeptune Energy en CapeOmega willen CO2 verschepen vanuit Eemshaven
Neptune Energy CCS

Neptune Energy en CapeOmega willen CO2 verschepen vanuit Eemshaven

CapeOmega en Neptune Energy gaan samen een grensoverschrijdende CO2-opslagoplossing ontwikkelen voor industriële CO2-emissies. De partijen willen met dit project rechtstreekse injecties van CO2 op offshore locaties en het lossen van CO2 via een terminal realiseren. RWE heeft een intentieverklaring getekend met zowel CapeOmega als Neptune Energy om te onderzoeken of het mogelijk is om de CO2 van haar biomassacentraal in Eemshaven op deze manier te verschepen voor offshore opslag in de Nederlandse Noordzee.

NoordKaap kiest voor transport van CO2 per schip omdat dit in veel industriële clusters de primaire of vroegst beschikbare  exportoptie is.  Het project onderzoekt – naast de Eemshaven regio in Nederland – ook kansen voor industriële clusters in Duitsland, België, Scandinavië en Noord-Frankrijk. Het samenwerkingsverband voorziet in ondergrondse CO₂-opslaglocaties voor de kust van Nederland en Noorwegen. Het concept wordt ondersteund door haar partners Groningen Seaport, KNCC, Vopak en Return Carbon.

NoordKaap zal naar verwachting in 2028 operationeel zijn en het concept is bij de Europese Unie ingediend als een ‘Project of Mutual Interest’ (PMI) op de zesde PCI-lijst1.

Pijpleidingen

Lex de Groot, Managing Director van Neptune Energy Nederland geeft aan dat de toegang tot pijpleidingen om CO2 af te voeren niet voor alle industrieën beschikbaar is. ‘Daarom richten wij ons op beide typen transport naar onze offshore opslagfaciliteiten: pijpleidingen en scheepvaart.’ Neptune Energy Netherlands is de grootste offshore gasproducent op het Nederlandse deel van de Noordzee.

CapeOmega is de grootste private eigenaar van gasinfrastructuur op het Noors continentaal plat. Daarnaast heeft het bedrijf een aanzienlijk belang in pijpleidingnetwerken en terminals die ruim een derde van het aardgas naar Europa en het Verenigd Koninkrijk transporteren. Ook is het mede-eigenaar van tien nieuw gebouwde LNG-tankers die wereldwijd opereren. CapeOmega heeft onlangs in Noorwegen een licentie verkregen voor offshore CO₂-opslag, Luna en ontwikkelt diverse CCS-projecten.

 

 

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl