HomeTransitieNetaansluiting voor Hollandse Kust Noord opgeleverd
Tennet verbinding HKN Noord

Netaansluiting voor Hollandse Kust Noord opgeleverd

TenneT heeft de 700 megawatt netaansluiting voor Hollandse Kust (noord) opgeleverd. Crosswind kan nu de 69 windturbines van het windpark voor de kust van Egmond aan Zee aansluiten op het landelijk hoogspanningsnet.

Sinds 2016 is TenneT netbeheerder op zee. Dit betekent dat TenneT zorgt voor de aansluiting van offshore windparken via het net op zee  op het elektriciteitsnet op land. Hiertoe realiseert de netbeheerder vijf gestandaardiseerde netaansluitingen van elk 700 megawatt. Sinds 2019 heeft TenneT elk jaar een verbinding vanaf zee naar land opgeleverd. Met Hollandse Kust (noord) levert TenneT dit jaar de vijfde en laatste 700 megawatt-aansluiting op uit de Routekaart windenergie op zee. Bij elkaar opgeteld is het opgesteld vermogen van alle windparken op zee dan 4,7 gigawatt.

Landstation Wijk Aan Zee

Landstation Wijk Aan Zee

De testen voor deze aansluiting zijn 31 maart afgerond. Nu is de complete verbinding vanaf het transformatorplatform op zee tot aan het hoogspanningsstation langs de snelweg A9 bij Beverwijk officieel gereed.

Ondergrondse kabels

Binnen het project zijn op land ook de ondergrondse kabels gelegd voor de windparken Hollandse Kust (west Alpha) en (west Beta). Voor ‘west Alpha’ wordt dit voorjaar het laatste deel van de tweede zeekabel geïnstalleerd. Deze zomer plaatst de netbeheerder de topside op in het jacket, dat sinds vorig jaar op 50 kilometer voor de kust van Egmond aan Zee staat. Op het strand van Velsen beginnen in het najaar de werkzaamheden voor de kabels van west Beta. De aansluiting voor het windpark Hollandse Kust (west Alpha) is gereed in 2024 en de aansluiting voor Hollandse Kust (west Beta) in 2026.

Delen:
Tags

jacqueline@industrielinqs.nl