HomeInnovatieNieuwe faciliteit voor ontwikkeling circulaire plastics op Brightlands Chemelot Campus
Brightlands circular Space

Nieuwe faciliteit voor ontwikkeling circulaire plastics op Brightlands Chemelot Campus

TNO, de Universiteit Maastricht en Brightlands Chemelot Campus werken samen aan de versnelde ontwikkeling van circulaire plastics op industriële schaal. De drie partijen tekenden hiertoe een overeenkomst voor de start van Brightlands Circular Space. Deze nieuwe faciliteit heeft tot doel om bedrijfsleven en wetenschap samen te laten werken aan het hergebruiken van afval als grondstof voor nieuwe producten.

Brightlands Circular Space biedt als onderdeel van het landelijke programma Circular Plastics NL (CPNL) mogelijkheden voor het testen en opschalen van innovatieve recyclingtechnologieën en het opleiden van talent. De faciliteit zal uit verschillende gebouwen bestaan op een oppervlakte van ruim 4 hectare. De gebouwen bieden apparatuur en expertise voor het onderzoeken, ontwikkelen, analyseren en testen van grootschalig hergebruik van plasticafval. Voorbeelden zijn mechanische of chemische recycling, alsook voor herverwerking, industrieel design, en opschaling tot nieuwe materialen en producten.

Brightlands Circular Space kan via het CircularplasticsNL programma van het Nationaal Groeifonds rekenen op een bijdrage van 25 miljoen euro. De drie partners investeren samen ook 25 miljoen euro. Naar verwachting is Brightlands Circular Space in 2026 operationeel.

Op de foto: Ondertekening overeenkomst Brightlands Circular Space door Ruud Bollen (directeur UM Holding) Nick Bos (College van Bestuur UM), Astrid Boeijen (CEO BCC) en Henk Jan Vink (TNO).

Artist impression brightlands circular Space

Artist impression Brightlands Circular Space

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl