nieuws

Nieuwe fase voor inklapbare container

Publicatie

9 mrt 2018

Auteur

Dagmar Aarts

Categorie

Het Nieuwe Produceren

Soort

nieuws

Tags

Enlightenmentz of the Year, innovatie

De inklapbare container van Holland Container Innovations, winnaar van onze Social Enlightenmentz 2017, is niet alleen meer te koop. Het bedrijf biedt de container nu ook aan als een service. Klanten hoeven de containers dan niet meer zelf te kopen, maar kunnen er wel gebruik van maken. Zo besparen ze veel geld en CO2-uitstoot.

Gemiddeld is in Europa 40 procent van de vervoerde containers leeg. Het vervoeren van die lege containers kost de transportwereld jaarlijks 25 miljard euro en onnodig veel CO2-uitstoot. De inklapbare container van Holland Container Innovations (HCI) heeft uitgeklapt exact dezelfde afmetingen als een standaard zeecontainer en is volledig ISO-gecertificeerd. Vier ingeklapte containers zijn net zo groot als één gewone container. Waar normaal vier trucks nodig zijn voor het vervoeren van lege containers, hoef je er nu maar één in te zetten.

De containers kunnen met standaard apparatuur worden in- en uitgeklapt. HCI heeft echter zelf ook een vouwstation ontwikkeld voor degenen die dat willen gebruiken.

Besparen op leegtransport

Inmiddels varen vijftien rederijen met de innovatieve containers. Deze rederijen kopen de containers van HCI. Het bedrijf merkt echter dat die markt redelijk conservatief is en is daarom op zoek gegaan naar een andere manier om de containers aan te bieden. Daarom bieden ze de containers nu aan aan shippers, de zenders van goederen, zoals bijvoorbeeld een supermarktketen. ‘Wij merken dat zij eigenlijk weinig van containertransport afweten’, zegt directeur Simon Bosschieter. ‘Vaak weten ze niet dat in hun prijs ook een groot stuk zit voor het lege terugtransport. Wij kunnen hun goederen met onze containers op een goedkopere manier vervoeren waarbij ze ook nog CO2 besparen. Voor een shipper maakt het niet uit of ze onze containers gebruiken of die van een ander. Ze krijgen gewoon een uitgeklapte container aan het dok en kunnen gaan laden of lossen. Zij zullen het verschil niet zien.’

HCI kan de shippers en eventuele anderen in de keten een lagere prijs geven, omdat zij ook voor leegtransport moeten betalen. Bosschieter: ‘Daar besparen wij veel geld op en dat kunnen we weer als korting meegeven in de vervoerskosten. Hoe verder je bent op het achterland, hoe meer je bespaart.’

Een paar shippers maken inmiddels al gebruik van de service van HCI. Het bedrijf is nog in gesprek met een aantal grote shippers, maar omdat die vaak langlopende contracten hebben, kan het nog even duren voor ze ook daadwerkelijk de opklapbare containers gaan gebruiken. HCI is nog op zoek naar partners die het businessmodel verder met hen willen uitrollen.

inklapbare container

Vier ingeklapte containers op een vrachtwagen.