nieuws

Nieuwe kraker van Sabic kost een miljard euro

Publicatie

12 mrt 2004

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

GELEEN – Sabic gaat zo goed als zeker in Geleen een nieuwe kraker bouwen, dat schrijft dagblad de Limburger vandaag. Hiermee zou een investering van een miljard euro gemoeid zijn. Het wordt de grootste investering in de Limburgse economie sinds jaren. Het besluit hiertoe wordt binnen enkele maanden genomen.
De bouw zou eind 2005 kunnen beginnen en eind 2008 afgerond zijn. In 2009 zou de kraker in gebruik genomen kunnen worden. Hiermee zou nieuwe werkgelegenheid voor ongeveer vierhonderd mensen ontstaan. Bij de kraker horen ook drie nieuwe fabrieken voor de productie van plastics.
Sabic-Limburg directeur Henny Egberink is optimistisch. Als de vergunningaanvragen goed gaan, kan begin volgend jaar het besluit definitief zijn.
Er zijn inspraakprocedures gestart en er wordt met het moederbedrijf in Saudi Arabiƫ gekeken naar de financiering.
De behoefte aan plastics groeit de laatste tijd fors. Alleen al vorig jaar steeg de omzet van Sabic met dertig procent. De vraag zal blijven stijgen, verwacht Egberink. Concurrenten uit Aziƫ hebben hun handen vol om aan de Chinese vraag te voldoen.
Toen Sabic twee jaar geleden de petrochemie van DSM overnam, had DSM al plannen voor de uitbreiding van de krakercapaciteit. Een van de twee bestaande krakers zou uitgebouwd worden.
Sabic heeft er niet voor gekozen om een bestaande kraker uit te breiden, zoals DSM wilde doen, maar een geheel nieuwe kraker te bouwen. Met de komst van de nieuwe kraker wordt de positie van Sabic nog sterker. Nu al heeft het bedrijf in Europa de grootste krakercapaciteit.
Nog steeds is de beslissing of de nieuwe kraker er komt niet definitief genomen. Egberink zei tegen Dagblad de Limburger dat de financiering en vergunningen nog geregeld moet worden. Twee maanden geleden is met het publiceren van de zogenoemde startnotitie de procedure begonnen voor een milieu effect rapportage.
'Op dit moment is de tijd rijp voor een nieuwe kraker. Over een paar jaar ziet de wereld er wellicht weer anders uit en zou Sabic wellicht een andere keuze kunnen maken. Sabic had immers ook op een andere plaats in de wereld een nieuwe kraker kunnen plannen. De keuze is op Geleen gevallen. Hier waren al twee krakers, hier zit ook heel veel kennis over krakers. Ook de fabrieken die de producten uit de kraker kunnen verwerken, staan hier. Dat is een groot voordeel omdat het de kosten aanzienlijk drukt. We zullen onze positie tegenover onze concurrenten aanzienlijk kunnen versterken', aldus Egberink

Petrochem 3, 2022

29 juni 2022

Air Products en Gunvor werken aan Rotterdamse importterminal ammoniak

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.