HomeArchiefNieuwe regels traineren Nord Stream 2

Nieuwe regels traineren Nord Stream 2

De Europese Unie is van plan de regels aan te scherpen voor gaspijpleidingen die gas van buiten de EU importeren. Deze regels zouden de aanleg van de Nord stream 2-leiding in de weg kunnen zitten.

De Amerikanen hadden de Europese Unie al gewaarschuwd voor de politieke afhankelijkheid van Rusland wanneer er teveel gas uit het land zou worden geimporteerd. Maar ook Denemarken maakt zich zorgen over de Russische acties rondom de Baltische zee. Het land overweegt dan ook geen toestemming te verlenen aan de bouwers om de Deense territoria te doorkruizen.

Nu komt de EU met aangescherpte eisen aan de pijpleiding, of eigenlijk importpijpleidingen in het algemeen. Zo mag een dergelijke leiding niet in bezit zijn van een gasproducent en moet tien procent van de capaciteit aan derden beschikbaar worden gesteld. Dit zijn eisen waar bijvoorbeeld ook TSO Gasunie zich aan moet houden.

Denemarken

Hoewel de verscherping van de eisen nog een voorstel zijn, kunnen ze de aanleg van Nord Stream 2 wel vertragen. De leiding heeft inmiddels de Finse wateren bereikt, maar zal misschien een alternatieve route moeten volgen als de Denen de aanleg tegenhouden. Aandeelhouders van de leiding zijn naast Gazprom, grote energiebedrijven als Shell, Wintershall en Uniper.

Het zal nog wel even duren voordat de voorstellen ook worden vastgelegd in wetgeving. De komende maanden wordt het wetsontwerp verder bekeken. Als het daadwerkelijk tot een wet komt, hebben de lidstaten vervolgens negen maanden de tijd om deze te implementeren in de eigen wetgeving.

Delen:
Author

David@industrielinqs.nl