HomeInfrastructuurNieuwe Rotterdamse terminal Koole voor ammoniak uit Noorwegen
OCI verdrievoudigt capaciteit ammoniakterminal

Nieuwe Rotterdamse terminal Koole voor ammoniak uit Noorwegen

Koole Terminals en Horisont Energi ontwikkelen samen een nieuwe terminal in de Rotterdamse haven. Deze gaat zowel ammoniak uit Noorwegen als op termijn CO2 verwerken. Het gaat om een productoverslag van meerdere miljoenen tonnen.

De terminal en opslagfaciliteit gaat ammoniak verwerken die wordt geproduceerd en verscheept vanuit Hammerfest. Horisont Energi werkt daar samen met Equinor en Vår Energi aan het Barentsz Blue-project. De drie partijen bouwen er een fabriek die met hernieuwbare energie ammoniak gaat produceren uit aardgas. Meer dan 99 procent van de CO2 uit het productieproces wordt afgevangen en opgeslagen in het offshore Polaris-reservoir onder de zeebodem voor de kust van Finnmark.

CO2

In de toekomst willen Koole Terminals en Horisont Energi ook de tussentijdse opslag van CO2 in de terminal aanbieden. Deze kan vervolgens permanent worden opgeslagen in de geplande offshore-opslagfaciliteiten van Horisont Energi in Noorwegen. ‘We zijn er trots op samen te werken met Horisont Energi om hun Europese distributiehub voor hernieuwbare energie en CO2 te realiseren’, aldus Tamme Mekkes, business development director van Koole Terminals.

Delen:

Eindredacteur van Industrielinqs en Petrochem, en immer speurend naar relevant nieuws om te delen. Mijn interesse: breed. Mijn specialiteit: investeringsprojecten en onderhoudsstops!

liesbeth@industrielinqs.nl