HomeTransitieElektrificatieNobian’s Deense zoutfabriek neemt elektrische boiler in gebruik
Nobain neemt elektrische boiler in gebruik in Denemarken

Nobian’s Deense zoutfabriek neemt elektrische boiler in gebruik

Nobian neemt in haar zoutfabriek Dansk Salt aan de Deense Mariager Fjord een elektrische boiler in gebruik voor het drogen van het zout. In de fabriek wordt jaarlijks 600 duizend ton zout per jaar geproduceerd. Het verdampen van het water is erg energie-intensief. Met de ingebruikname van de nieuwe boiler zet Nobian een stap richting haar ambitie om in 2040 volledig CO2-neutraal te zijn.

Het bedrijf bespaart op deze manier op aardgas en tevens levert de investering een grotere flexibiliteit in stoomproductie op. Mocht één van de andere ketels in onderhoud gaan, dan kan de productie toch volledig blijven draaien.

De elektrische boiler werkt op 10kV en heeft een vermogen van 37 MW. De ketel kan 50 ton water per uur in stoom omzetten, die in de fabriek wordt gebruikt. Hij heeft daarmee twee keer zoveel capaciteit als de twee andere boilers van het bedrijf, die respectievelijk op aardgas en houtsnippers werken.

Waterverbruik en restwarmte

Daarnaast heeft de Deense locatie plannen om het waterverbruik bij de productie te verminderen en de restwarmte uit het proces te gebruiken om nabijgelegen woningen te verwarmen. Deze plannen zullen worden uitgevoerd als onderdeel van een toekomstige capaciteitsuitbreiding.

Delen: