HomeWaterstofNoord-Nederland ook kandidaat Europese waterstofbank
Hoe ga je om met waterstof?

Noord-Nederland ook kandidaat Europese waterstofbank

Nadat de provincie Limburg zich vorige maand al kandidaat had gesteld, maakt nu ook Noord-Nederland bekend de Europese waterstofbank naar de regio te willen halen. De Europese Commissie wil een Europese waterstofbank oprichten om in de komende jaren de productie van hernieuwbare waterstof te verdubbelen.

Het is de bedoeling dat de Europese waterstofbank nog voor het einde van dit jaar van start gaat. In het Innovatiefonds is 800 miljoen euro gereserveerd om de toekomstige markt voor waterstof op te bouwen. De waterstofbank krijgt de taak om de totaal dertig miljard euro beschikbare Europese subsidies te verdelen. Ook moet het een rol krijgen in de waterstofhandel. In 2030 wil de Europese Unie jaarlijks tien miljoen ton hernieuwbare waterstof produceren. Dat is een verdubbeling van het huidige aanbod. Met de oprichting van de waterstofbank zet de EU een grote stap om de markt voor waterstof te stimuleren, om de investeringskloof te dichten en vraag en aanbod in de toekomst op elkaar af te stemmen.

Limburg

Eind april vroeg de Provincie Limburg de steun van het kabinet om gezamenlijk te werken aan een bidbook om de waterstofbank naar Limburg te halen. Noord-Nederland mengt zich nu dus ook in de strijd om het instituut te vestigen. Noord-Nederland was de eerste Hydrogen Valley van Europa. Daarbij heeft de regio veel ervaring op het gebied van aardgas en zijn hier belangrijke industriƫle clusters gevestigd.

Limburg wil Europese waterstofbank naar Provincie halen

Delen:
Tags

jacqueline@industrielinqs.nl