HomeArchiefNorthC bouwt noodstroomvoorziening op groene waterstof

NorthC bouwt noodstroomvoorziening op groene waterstof

NorthC plaatst in zijn Groningse datacenter brandstofcellen op basis van groene waterstof. De brandstofcel vervangt de diesel-noodstroomgeneratoren en voorkomt daarmee een aanzienlijke CO2-emissie. NorthC onderzoekt of deze waterstoftechnologie ook toegepast kan worden in andere datacenters van het bedrijf.

In datacenters staan gewoonlijk meerdere diesel-noodstroomgeneratoren die bij een stroomstoring garanderen dat de digitale diensten waar onze samenleving van afhangt, beschikbaar blijven. Hoewel deze dieselgeneratoren maar zelden daadwerkelijk nodig zijn, moet regelmatig – maandelijks – worden gecontroleerd of ze goed functioneren. Daarbij wordt dieselbrandstof verbruikt en bij de grote aantallen noodstroomgeneratoren die in alle datacenters in ons land staan, is dat een aanzienlijke hoeveelheid diesel.

De waterstofcellenmodule van vijfhonderd kilowatt die NorthC binnenkort in zijn nieuwe datacenter in Groningen plaatst, bespaart op jaarbasis tienduizenden liters diesel. Deze hoeveelheid diesel zou bij verbranding ruim 78.000 kilo (78 ton) CO2 opleveren. Op basis van de behoefte kan het bedrijf extra waterstofmodules toegevoegen.

Jarno Bloem, COO bij NorthC Datacenters : ‘We hebben als datacentersector de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat we zo duurzaam mogelijk opereren. Zo draaien al onze regionale datacenters volledig op groene stroom. Ook zijn we actief bezig met aanvullende duurzaamheidsinitiatieven, zoals projecten waarbij de restwarmte van onze datacenters wordt gebruikt om woningen en bedrijven in de buurt te verwarmen. Een belangrijke volgende stap is de overstap van diesel-noodstroomgeneratoren op duurzame alternatieven. Wij zijn van mening dat groene waterstof daarvoor de beste mogelijkheden biedt en zijn daarom de samenwerking aangegaan met Nedstack.’

Levensduur

De waterstofcellen die in het datacenter in Groningen worden geïnstalleerd, zijn duurder dan traditionele dieselgeneratoren. Maar met de snel oplopende brandstofprijzen en de verdere ontwikkeling en groei van de waterstofsector – met name in de regio Groningen – is de verwachting dat de kosten snel zullen dalen. Daarnaast hebben de waterstofcellen een zeer lange levensduur van twintig jaar of meer. Voor bestaande dieselgeneratoren onderzoekt NorthC of het mogelijk en rendabel is om deze geschikt te maken voor waterstof. Dat is weliswaar minder efficiënt dan waterstofcellen die H2 rechtstreeks omzetten in elektrische energie, maar levert wel een significante reductie van meer dan tachtig procent van de uitstoot op en draagt daarmee verder bij aan de duurzaamheid.

Bloem: ‘We gaan nu kijken of we deze technologie ook in onze andere datacenters kunnen toepassen, in eerste instantie vooral bij nieuwe vestigingen of uitbreidingen van bestaande vestigingen. Het ultieme doel is natuurlijk om groene waterstof ook als primaire stroomvoorziening in te zetten, maar dat ligt nog in de toekomst. Een belangrijke voorwaarde is dat de kosten voor waterstof gaan dalen. Daarvoor zijn subsidies en schaalvergroting nodig. Maar gezien de enorme voordelen die deze vorm van energie biedt, ben ik ervan overtuigd dat dit een kwestie van tijd is.’

De waterstofcellen in Groningen zullen naar verwachting medio juni in gebruik genomen worden, tegelijkertijd met de ingebruikname van het nieuwe NorthC datacenter in Groningen.

Delen:
Author

David@industrielinqs.nl