HomeArchiefNouryon ziet heil in acht hoopgevende innovaties

Nouryon ziet heil in acht hoopgevende innovaties

De derde Imagine Chemistry challenge van Nouryon leverde winnaars op die nog meer dan voorgaande jaren raken aan de activiteiten van het chemiebedrijf zelf. Denk bijvoorbeeld aan waterstofproductie met milieuvriendelijke membranen en miniatuursensoren die de zelfstandig door chemische pijpleidingen bewegen om die te inspecteren.

Nouryon, vorig jaar nog onderdeel van AkzoNobel, ontving dit jaar meer dan 160 inzendingen uit dertig landen voor de challenge. De winnaars werden gekozen uit veertien finalisten tijdens een driedaags evenement in het onderzoekscentrum van het bedrijf in Deventer.

Emissieloos waterstof

Twee overall winnaars ontvingen gezamenlijke ontwikkelingsovereenkomsten. Sironix Renewables uit de VS gaat een ontwikkelingstraject in met zowel Nouryon als Unilever voor zijn technologie om oppervlakteactieve stoffen uit planten te maken. Het Canadese Ionomr gaat met Nouryon zijn milieuvriendelijke membraantechnologie verder ontwikkelen. Een interessant raakvlak met Nouryon is dat deze ion-exchange membranen een breed scala aan toepassingmogelijkheden hebben. Denk aan de productie van chemicaliën, waterzuivering en energie-opslag. Ook op het gebied van waterstofproductie liggen er interessante kansen. Zeker interessant voor Nouryon dat een grote toekomstige rol voor zichzelf ziet bij de productie van emissieloos waterstof.

Pingpongbal

Een van de winnaars mag zelfs zijn producten leveren aan Nouryon. Ingu Solutions uit Canada gaat geminiaturiseerde pijplijnsensoren verkopen aan het chemiebedrijf.

Motes (c) Dagmar Aarts

Motes (c) Dagmar Aarts

Deze sensoren met de grootte van een pingpongbal, ook wel motes of pipers genoemd,  kunnen op eigen kracht door pijplijnen bewegen en informatie verzamelen. Ze worden al gebruikt in de olie en gasindustrie. Toepassing in de chemie is nieuw. Overigens is de ontwikkeling van deze sensoren begonnen in Nederland. CEO van het bedrijf,  John van Pol kreeg echter gemakkelijker voet aan de grond in de Canadese olie- en gasindustrie. Ingu Solutions is bovendien een spin-off van Stichting Incas³.  Lees meer over motes in een eerder verschenen artikel in iMaintain.

Andere winnaars zijn:

  • Rise (Zweden) – onderzoeksovereenkomst met Nouryon voor zijn technologie om het oppervlak van nanodeeltjes te modificeren;
  • Intelligent Fluids (Duitsland) – onderzoeksovereenkomst met Nouryon plus partnerondersteuning door ICOS Capital voor  op fysica gebaseerde reinigingsvloeistoffen;
  • Cambridge Carbon Capture (Verenigd Koninkrijk) – partnerondersteuning door Lux Research voor zijn technologie om CO2 te vangen en om te zetten in een verkoopbaar mineraal;
  • Arenal Process Control Solutions (Nederland) – chemische onderzoeksondersteuning voor zijn ultrasone en thermische sensoren voor het bewaken van productieprocessen;
  • The University of Sheffield and Entomics (Verenigd Koninkrijk) – chemische onderzoeksondersteuning door Nouryon voor zijn van insecten afgeleide oppervlakteactieve stoffen.
Delen:
Author