nieuws

OCI Terminal Stein wordt geopend

Publicatie

9 aug 2015

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

De nieuwe terminal is via ondergrondse pijpleidingen van 3,5 kilometer verbonden met het Chemelot-terrein. Jaarlijks zullen zo’n honderd binnenvaartschepen zorgdragen voor de verlading van 100.000 ton vloeibare kunstmest in Noord-West Europa. Tot nu toe gebeurde dit per truck naar de haven van Cuijk. Met de investering in de nieuwe terminal en vervoer per binnenvaart is de keuze gemaakt voor duurzamer en efficiënter vervoer.

Ammoniak

OCI Nitrogen produceert op Chemelot ammoniak die wordt verwerkt tot kunstmest en andere producten. Met de nieuwe terminal is ook de mogelijkheid gecreëerd om via een tweede pijpleiding ammoniak aan of af te voeren bij een tekort of een overschot aan ammoniak. Hoewel deze leiding incidenteel zal worden ingezet heeft OCI Nitrogen ervoor gekozen deze forse investering te doen om zekerheid te bieden aan haar fabrieken en die van haar klanten op het Chemelot-terrein. Ook is er een derde ondergrondse pijpleiding aangelegd voor mogelijke toepassingen in de toekomst.

Veiligheidssystemen

De ondergrondse pijpleidingen en de verlading is voorzien van alle moderne technieken en veiligheidssystemen. Zo zijn de pijpleidingen voorzien van diverse detectiesystemen om eventuele lekkages tijdig te signaleren. De haven zelf is voorzien van een aanvaarbeveiliging met hefconstructie. Deze hefconstructie van 66 meter lang is uniek in Nederland. Passerende schepen blijven gegarandeerd op afstand zodat binnenvaartschepen veilig kunnen verladen.

Petrochem 2, 2022

13 april 2022

Nóg meer waterstof in Noord-Nederland

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.