HomeDigitaliseringOfficiële lancering drone-netwerk Haven Antwerpen
Autonome drone matrix Haven Antwerpen

Officiële lancering drone-netwerk Haven Antwerpen

Vandaag is het D-Hive drone netwerk in de Antwerpse haven officieel gelanceerd. Samen met de partners DroneMatrix, SkeyDrone en Proximus gebruikt de Haven van Antwerpen nu dagelijks zes autonome drones om de activiteiten in de haven te monitoren en inspecteren.

Het D-Hive Drone netwerk van zes geautomatiseerde drones kan het volledige Antwerpse havengebied, een oppervlakte van meer dan 120 vierkante kilometer inspecteren. De inspecties vanuit de lucht helpen de havenautoriteit om een groot gebied op een snelle en veilige manier te beheren, inspecteren en controleren. De haven zal de drones inzetten voor onder andere ligplaatsbeheer, monitoring, inspecties van infrastructuur, olievlek- en drijfvuildetectie en voor de ondersteuning van de veiligheidspartners bij incidenten. De 18 dagelijkse en automatische BVLOS (Beyond Visual Line of Sight) dronevluchten worden vanop afstand bestuurd vanuit een Command & Control Center centraal in de haven.

Wereldprimeur

​Het is de eerste implementatie wereldwijd op deze schaal in een complexe industriële omgeving van BVLOS (beyond visual line of sight) vluchten. Deze gebeuren, in tegenstelling tot VLOS (Visual Line Of Sight)-vluchten, buiten het zicht van de piloot.

Twee maanden geleden kregen de partners, het Havenbedrijf, DroneMatrix, SkeyDrone en Proximus groen licht om het dronenetwerk te lanceren. Deze operationele vergunning werd opgebouwd rond een nieuw BVLOS-kader (bekend als pre-Uspace airspace) dat door Skeydrone is gebouwd en door BCAA (Belgian Civil Aviation Authority) en EASA (European Union Aviation Safety Agency) is goedgekeurd als een legitiem en veilig kader voor BVLOS-dronevluchten.

U-Space luchtruim

De plannen voor een autonoom drone-netwerk stammen uit 2019. De afgelopen jaren is de haalbaarheid onderzocht en nu is het netwerk dus realiteit. Volgens Hendrik-Jan Van Der Gucht, Managing Director SkeyDrone is de toepassing in de haven ingewikkeld: ‘Vooral als je buiten de visuele zichtlijn (BVLOS) vliegt. SkeyDrone ontwikkelde daarom het ‘BVLOS framework’ dat ervoor zorgde dat deze D-Hive drones op een veilige en schaalbare manier kunnen worden ingezet voor hun dagelijkse missies. Dit kader dient nu als sjabloon voor het toekomstig U-space luchtruim, waarvoor opnieuw de Port of Antwerp Bruges de spits zal afbijten.’

Digital Twin

Jacques Vandermeiren, CEO Port of Antwerp-Bruges: ‘Drones zijn een hefboom in het uitvoeren van onze kerntaken als havenautoriteit, gezien de enorme oppervlakte van het havengebied. Dit dronenetwerk speelt een cruciale rol in de verdere uitrol van de digital twin van de haven, een digitale kopie die op basis van duizenden gegevens uit een netwerk van camera’s, sensoren en drones elke seconde een real-time beeld geeft van wat zich in de haven afspeelt. Met deze primeur zijn we een belangrijke stap verder in het ontwikkelen van een volledig digitaal zenuwstelsel dat ons zal helpen bij een efficiënter beheer van onze haven en nog veiliger en vlotter verkeer.’

Beeld: Port of Antwerp-Bruges

Drone netwerk Haven Antwerpen krijgt goedkeuring

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl