HomeTransitieWind- en zonne-energieOffshore windpark Hollandse Kust Zuid levert eerste stroom

Offshore windpark Hollandse Kust Zuid levert eerste stroom

Windpark Hollandse Kust Zuid heeft voor het eerst stroom aan het Nederlandse net geleverd. Hoewel de eerste draaiende turbine nog in de testfase zit, produceert die al wel stroom. Offshore transformatorstation Alpha brengt de elektriciteit aan land.

Het windpark Hollandse Kust Zuid ligt in de Noordzee, zo’n 18-35 kilometer voor de kust tussen Den Haag en Zandvoort. Het 225 vierkante kilometer grote park is eigendom van Vattenfall, BASF en Allianz en moet in 2023 volledig operationeel zijn.

Tweede bouwfase

Afgelopen zomer begon Vattenfall met de bouw van het Hollandse Kust Zuid. Seaway’s Strashnov plaatste 34 turbinefundaties in zee geplaatst. Tijdens de wintermaanden staakt de contractor de bouw en onlangs startte de tweede fase van het project en leggen de aannemers de resterende fundaties, kabels en turbines.

Tijdens de Paasdagen verrees de eerste turbine van SiemensGamesa, inmiddels staan er 36 exemplaren. Naar verwachting worden de laatste turbines in het tweede kwartaal van 2023 geïnstalleerd.

1,5 gigawatt

De SiemensGamesa 11.0 200 DD turbines die in het windpark verrijzen hebben elk een vermogen van elf megawatt. De hoeveelheid elektriciteit die het 1,5 gigawatt tellende windpark produceert, staat gelijk aan de consumptie van ongeveer 1,5 miljoen Nederlandse huishoudens. De opgewekte stroom komt aan land via twee offshore transformatorstations van TenneT.

Delen: