nieuws

Olieprijs weer boven 50 dollar per vat

Publicatie

24 nov 2004

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

NEW YORK – De prijs voor een vat ruwe olie is gisteren weer tot boven de 50 dollar gestegen op de termijnmarkt van New York. Het was al de derde dag op rij dat de olieprijs opliep. Een groot deel van de daling, die eind oktober begon, is inmiddels tenietgedaan. Ook in Londen, waar gehandeld wordt in Noordzee-olie, loopt de prijs al enkele dagen op. Hier ligt de prijs iets boven de 45 dollar.
De oorzaak voor de stijging van gisteren werd door handelaren gezocht in dreigende tekorten op de Amerikaanse markt voor stookolie. Normaal gesproken lopen de voorraden stookolie in deze periode van het jaar sterk op, vooruitlopend op de koude wintermaanden. Uit de laatste overheidsdata blijkt echter dat de voorraden ver onder het normale niveau liggen. De voorraden zijn nu 15 procent kleiner dan vorig jaar.
De prijsstijging van olie werd aan het begin van de dag ook toegeschreven aan een brand in de olieraffinaderij BP Nerefco in Rotterdam, de op een na grootste raffinaderij van Europa. De schade bleek echter mee te vallen, en volgens een woordvoerder had de brand geen effect op de productie. Oliehandelaren keken verder met een bezorgde blik vooruit naar vandaag wanneer in de VS bekend wordt gemaakt hoe het ervoor staat met de voorraden ruwe olie. De verwachting is dat de voorraden een stijging van 700.000 vaten zullen laten zien. Analisten vrezen dat als dit tegenvalt, de olieprijzen verder zullen oplopen. Sommige marktpartijen wezen tenslotte ook op de olie-export uit Irak. De olie-export uit Irak is de laatste maanden flink opgevoerd. Hier is deze week verandering in gekomen. Vooral de zuidelijke regio's in Irak hebben problemen met het verschepen van olie. Dit heeft volgens handelaren te maken met een grote explosie in een Iraakse pijpleiding afgelopen maandag. De dreigende tekorten op de oliemarkt zouden het oliekartel Opec, waar Irak lid van is, ertoe kunnen bewegen de productie niet te verlagen. De laatste weken was er sprake van dat Opec hiertoe zou besluiten op zijn eerstvolgende vergadering op 10 december.

Petrochem 3, 2022

29 juni 2022

Neste investeert 1,9 miljard in nieuwe Rotterdamse fabriek

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.