nieuws

Olievraag is dit jaar hoger dan verwacht

Publicatie

8 nov 2004

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

Vooral door vraag uit landen die niet tot de Oeso behoren komt de wereldwijde vraag naar olie dit jaar nog hoger uit dan verwacht. Mede daardoor is de olieprijs naar recordhoogte gestegen en dat vormt een bedreiging voor de mondiale economie. Dat stelt het Internationaal Energie Agentschap (IEA) woensdag in het maandelijkse 'Oil Market Report'.
Het agentschap stelt zichzelf de vraag of een prijs van 45 dollar voor een vat olie gerechtvaardigd is, maar beantwoordt die niet. 'De markt is krap, de infastructuur en productiecapaciteit zijn geringer dan gewenst en onzekerheden blijven op de markt drukken', aldus de IEA. Het agentschap voegt daaraan toe: 'De huidige olieprijzen zijn een bron van zorg en veroorzaken economische schade'.
In New York steeg de prijs voor een vat West Texas Intermediate dinsdag naar dollar 45,04. Dit recordniveau op de oliemarkt is het gevolg van onder meer het stilleggen van de productie in het zuiden van Irak, een blijvend hoge vraag vanuit de Verenigde Staten en China, problemen rond het Russische olieconcern Yukos en de beperkte mogelijkheden van de Opec om meer te produceren.
Ondanks de hoge olieprijs toont de IEA zich woensdag in zijn rapport optimistisch. 'De markt gaat nu al geruime tijd om met de grotere onzekerheden. Het heeft een buffer om met mogelijke aanbodverstoringen om te gaan. Daarbij loopt het aanbod vooruit op de vraag. Saoedi-ArabiĆ« heeft de mogelijkheid om de productie op korte termijn te vergroten.' Daarnaast staan de strategische olievoorraden 'klaar' om ingezet te worden. Er kunnen volgens de IEA 1,4 miljoen vaten uit de reserves van de Oeso-landen worden gebruikt mocht dat nodig zijn. De Opec-productie bedroeg in juli 29,1 miljoen vaten per dag, 450.000 vaten meer dan in juni en dichtbij een productieniveau dat al bijna een kwart eeuw niet meer is bereikt. Van de buffercapaciteit van de Opec is evenwel nog maar een procent van de wereldvraag over. De IEA schat dat de elf landen van het kartel effectief nog 600.000 vaten meer kunnen oppompen. In 2002 was de buffer ongeveer acht procent van de wereldvraag. De vraag naar olie komt dit jaar gemiddeld uit op 82,2 miljoen vaten per dag. Dat is 750.000 meer dan het agentschap vorige maand schatte.
Voor 2005 gaat de IEA uit van 84 miljoen vaten per dag.

Petrochem 3, 2022

29 juni 2022

Neste investeert 1,9 miljard in nieuwe Rotterdamse fabriek

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.