nieuws

Oman verwijt Shell dalende olieproductie

Publicatie

14 jun 2004

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

MUSCAT – De Omaanse regering verwijt Shell dat het concern te lang heeft gewacht met ingrijpen in de olieproductie, waardoor er na twintig jaar stijgen nu een dalende lijn is ontstaan. 'PDO (Petroleum Development Oman) is op advies van Shell te zeer gericht geweest op productie op de korte termijn en heeft te weinig aandacht besteed aan langetermijnplanning', luidt het oordeel van de Omaanse minister van olie en gas, Al-Romhi.
Shell exploiteert al bijna veertig jaar het overgrote deel van de olievelden in Oman. De oliemaatschappij doet dit als minderheidspartner (34 procent) in PDO, een joint venture met de staat (zestig procent), Total (vier procent) en Partex (twee procent).
PDO is nu gestart met een aantal kostbare investeringsprojecten, die de olieproductie op het oude niveau moeten terugbrengen. Het welslagen van deze projecten is belangrijk voor Shell, niet alleen omdat Oman goed is voor tien procent van de wereldwijde productie van het bedrijf, maar vooral ook vanwege het 'grote strategische belang' van Oman, zegt PDO-directielid Frits Eulderink. 'Onze prestaties in Oman zijn een levend bewijs van wat wij kunnen bereiken in samenwerking met een Arabische regering. We zijn hier al dertig jaar bezig om in goede partnerschap met de overheid een stuk welvaart te ontwikkelen. Er zijn maar weinig westerse bedrijven die kunnen bogen op zo'n geschiedenis in het Midden-Oosten.'
Voor Shell is die verankering in het Midden-Oosten van cruciaal belang voor de toekomst. Alle westerse oliemaatschappijen doen op dit moment verwoede pogingen om meer toegang te krijgen tot de enorme olie- en gasvelden in het Midden-Oosten. Dit komt omdat de voorraden in de traditionele productiegebieden in Europa en Noord-Amerika langzaam maar zeker teruglopen.

Petrochem 3, 2022

29 juni 2022

Air Products en Gunvor werken aan Rotterdamse importterminal ammoniak

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.