nieuws

Omzetstrijging chemische industrie negen procent

Publicatie

12 aug 2004

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

LEIDSCHENDAM – De omzet van de Nederlandse chemische industrie in 2004 zal naar verwachting negen procent hoger zijn dan die van 2003 en uitkomen op ongeveer 37 miljard euro. Deze groei komt tot stand door een productietoename van één procent en een stijging van de afzetprijzen met acht procent.
Deze cijfers maakte Rein Willems, voorzitter van de Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie (VNCI), vandaag bekend tijdens de eindejaarspersconferentie van de branchevereniging. 'Het jaar 2004 was voor de chemische industrie een turbulent jaar, mede door de hoge olieprijzen en een verslechterende concurrentiepositie als gevolg van de sterke euro', aldus Willems.
Het productievolume lag in de eerste helft van het jaar circa drie procent hoger dan in dezelfde periode in 2003. In de tweede helft van 2004 zal het volume naar verwachting gelijk zijn aan de tweede helft van vorig jaar. Dit komt doordat er in de tweede helft van het jaar enkele onderhoudsstops zijn geweest. Daarnaast is internationaal gezien de economische groei iets afgezwakt. Een aantal bedrijven heeft daardoor zijn voorraden gereed eindproduct afgebouwd. In tegenstelling tot voorgaande jaren blijft de volumegroei achter bij die in de ons omringende landen, onder meer door de achterblijvende economische groei in Nederland.
In andere Europese landen, zoals Ierland, is de sector mede door het stimulerend beleid van de overheid de afgelopen jaren juist sterk gegroeid. De grondstof- en afzetprijzen zijn in de loop van het jaar gestegen. De grootste stijging deed zich voor in de tweede helft van het jaar. Over heel 2004 zijn de afzetprijzen met gemiddeld acht procent toegenomen. Veel producenten hebben de gestegen grondstofprijzen slechts ten dele en met vertraging in de afzetprijzen kunnen doorvoeren.
Als de prijs van ruwe aardolie langdurig hoog blijft, kan dit, net als de hoge koers van de euro, een remmend effect hebben op de Europese economie en de verkopen van de sector onder druk zetten.
In de afgelopen jaren zijn enkele fabrieken van wereldschaal gerealiseerd in Nederland. In 2004 zijn de investeringen minder grootschalig geweest, waardoor het investeringsniveau beduidend lager zal uitvallen dan in de afgelopen jaren.

Petrochem 3, 2022

29 juni 2022

Air Products en Gunvor werken aan Rotterdamse importterminal ammoniak

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.