nieuws

Onderhandelingen tussen Petrom en OMV snel afgerond

Publicatie

22 jul 2004

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

BOEKAREST – Naar verwachting worden de onderhandelingen tussen het Oostenrijkse OMV en het Roemeense Petrom over de overname van een gedeelte van Petrom door OMV, vrijdag afgerond.
Dat heeft de Roemeense minister van economische zaken, Dan Ioan Popescu, bekendgemaakt. Volgens de Bucharest BusinessWeek werden de partijen het vorige week eens.
OMV kreeg eind mei het exclusieve onderhandelingsrecht. De concurrenten, de Hongaarse MOL en de Amerikaanse Occidental Oil & Gas vielen af. Onderhandelingen met OMV liepen diverse kerne vertraging op en er rezen vermoedens over politieke obstakels. De Roemeense staat is voor 93 procent aandeelhouder van Petrom en wil een aandeel van 33 procent kwijt aan OMV. De rest wordt aan de beurs verkocht.
OMV is verplicht zoveel aandelen te kopen, dat het uiteindelijk een meerderheidsbelang van 51 procent in handen heeft. Analisten schatten dat het Petrom-aandeel tussen een miljard en anderhalf miljard euro waard is. Vermoedelijk zal ook de Oosteuropabank vijf tot tien procent aandelen kopen.
Het Roemeense ministerie van economische zaken gaat ervan uit dat OMV in de komende jaren driehonderd miljoen euro in Petrom zal investeren, waarvan tweederde naar de productie en een derde naar de raffinaderijen zullen gaan.
OMV-topman Wolfgang Ruttensdorfer is momenteel in Roemenië om met de vakbonden te onderhandelen. Analisten verwachten dat de helft van de arbeidsplaatsen zal verdwijnen. Petrom heeft nu zestigduizend werknemers en is daarmee de grootste werkgever van Roemenië. Er werken tien keer zoveel mensen als bij OMV.
OMV had in 2003 een jaaromzet van 7,64 miljard euro. Het Oostenrijkse bedrijf produceert olie in zestien landen, heeft raffinaderijen in twaalf landen en beschikt over een 2000 kilometer lang distributienet. Het heeft ook een petrochemietak. Op 30 juni NAM het concern het Sloveense Istrabenz geheel over en versterkte daarmee zijn positie in Zuidoost-Europa. Bij de consolidatie van de energiemarkt in Midden-Europa concurreert OMV met het Poolse Orlen en het Hongaarse Mol. Met de aankoop van Petrom, waarin ook Orlen en Mol waren geïnteresseerd, laat OMV de concurrenten nu duidelijk achter zich.

Petrochem 3, 2022

29 juni 2022

Air Products en Gunvor werken aan Rotterdamse importterminal ammoniak

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.