HomeArchiefOnderhoudstak KLM hergebruikt plastic afval uit vliegtuigen

Onderhoudstak KLM hergebruikt plastic afval uit vliegtuigen

KLM hergebruikt PET-flessen door er hulpmiddelen voor onderhoud en reparatie van vliegtuigen van te maken. De lege flessen worden na de vlucht verzameld en bewerkt tot filament, een grondstof voor 3D-printers. Per jaar gaat het om tonnen aan plastic flessen.

Engineering & Maintenance, de onderhoudstak van KLM, gebruikt al langer 3D-printers. Deze maken praktische handigheidjes die het reparatie- en onderhoudsproces versnellen. Zo maken 3D-printers voor het verven van de velgen van een Boeing 737 pluggen die ervoor zorgen dat de velggaten niet worden overgeschilderd. Dit scheelt veel tijd.

Bij onderhoud van het turbineblad gebruikt Engine Services geen beschermende tape meer, maar een 3D-geprinte cover. En dankzij een zelfontworpen tool kan slechts één monteur de bagagebakken aan boord van een Boeing 787 losmaken in plaats van twee.

Circulair

Dankzij een samenwerking met recyclebedrijf Morssinkhof Rymoplast en Reflow, de producent van het filament, is dit proces nu circulair. Bovendien gebruikt Engineering & Maintenance zo’n 1,5 kilo hoogwaardig filament per dag. De kosten hiervoor zijn in plaats van zestig euro nog maar zeventien euro per kilo.

Delen:

Eindredacteur van Industrielinqs en Petrochem, en immer speurend naar relevant nieuws om te delen. Mijn interesse: breed. Mijn specialiteit: investeringsprojecten en onderhoudsstops!

liesbeth@industrielinqs.nl