HomeWaterstofOnderzoek transport vloeibaar waterstof tussen Sines en Rotterdam

Onderzoek transport vloeibaar waterstof tussen Sines en Rotterdam

Een groep bedrijven waaronder Engie, Shell, Anthony Veder en Vopak onderzoekt de komende zes maanden de haalbaarheid van transport van vloeibaar waterstof van Sines in Portugal naar Rotterdam.

Het doel van het project H2Sines is de productie van groene waterstof in Portugal, met veel zon en wind, om deze over zee te vervoeren naar Rotterdam. De studies moeten de relevantie van het project en het productiepotentieel, momenteel geraamd op 100 ton per dag, valideren. In afwachting van een positieve consensus is het de bedoeling om tegen 2027 te beginnen met de levering van vloeibaar gemaakte waterstof.

Vrachtwagens

Er wordt onder meer gekeken naar de bouw van een gespecialiseerd schip dat vloeibare waterstof kan vervoeren. Gezien de verwachte volumes en schaalgrootte zal het een uniek wereldwijd project worden. Stroomafwaarts in de waardeketen zal de vloeibare waterstof via vrachtwagens naar klanten worden vervoerd, met specifieke aanhangwagens en reservoirs.

Het project, dat wordt gesteund door twee grote potentiële eindgebruikers, Airbus en Daimler, past  in de strategie van de Europese Unie om het gebruik van groene waterstof te ontwikkelen en zo de zware mobiliteit in het zee-, weg- en luchtvervoer koolstofvrij te maken.

Delen:

Ik ben een creatieve ondernemer, hoofdredacteur, schrijver, filmer en moderator met een been in de journalistiek en de andere in de techniekfilosofie. Werkend vanuit motieven als duurzaamheid, veiligheid, innovatie, efficiëntie, verantwoordelijkheid. De industriële transformatie volg ik op de voet.

wim@industrielinqs.nl