HomeArchiefOok in coronatijd levert onderhoudsstop mooie plaatjes op

Ook in coronatijd levert onderhoudsstop mooie plaatjes op

Als eerste kondigde Shell Pernis half april aan dat ze toch een geplande turn around ging uitvoeren. Inmiddels is de stop in volle gang met een grote hoeveelheid coronamaatrdegelen. Het levert in ieder geval mooie plaatjes op, die Shell regelmatige via social media met ons deelt. 

Half april begon alsnog  de geplande onderhoudsstop bij Shell Pernis. Dit jaar vervangt Shell Pernis tijdens de stop onder andere convectiebanken. Deze zijn onderdeel van de fornuizen en warmen bijvoorbeeld de nafta op tijdens het productieproces. De nieuwe convectiebanken zijn efficiënter en technisch verbeterd. Ze realiseren dezelfde warmteoverdracht als de oude, maar verbruiken minder energie.

Volgelaatschermen

Tijdens de onderhoudsstop werken ongeveer vijftienhonderd mensen extra op het terrein. Om dat in goede banen te leiden, heeft Shell samen met aannemers extra maatregelen getroffen.In het plan om de werkzaamheden op een veilige manier uit te kunnen voeren, heeft Shell de richtlijnen van het RIVM verwerkt. Dit houdt onder andere in dat mensen op 1,5 meter afstand van elkaar werken. Waar dat niet mogelijk is, wordt gewerkt met volgelaatsschermen en andere beschermende middelen.

Kantines en rookruimtes

Daarnaast maakte Shell een analyse van plaatsen waar veel medewerkers bij elkaar komen, zoals in kantines en rookruimtes. Om ook daar 1,5 meter afstand te kunnen handhaven, zijn bijvoorbeeld de lunchruimtes anders ingericht en de pauzes en schema’s in tijd gespreid.

Halveren

Verder wordt er in vaste kleine teams gewerkt om het coronavirus geen kans te geven zich breed te verspreiden. Ook heeft Shell de toegang tot de fabriek sterk beperkt. Op die manier wil het bedrijf het aantal aanwezige medewerkers per moment zo laag mogelijk houden. Dankzij de verspreiding van werkzaamheden heeft Shell het aantal medewerkers op de site bijna kunnen halveren.

Gunvor

Inmiddels zijn in navolging van Shell ook verschillende andere bedrijven met onderhoudsstops begonnen, waaronder Zeeland Refinery en Air Liquide in Rozenburg. Andere fabriekseigenaren hebben – vooral in het begin van de coronacrisis – onderhoudsstops uitgesteld. Denk aan Gunvor in de Rijnmond en Fibrant en OCI Nitrogen op Chemelot.

 

 

Delen:
Author