HomeArchiefOok op private netten vrije keuze energieleverancier

Ook op private netten vrije keuze energieleverancier

Ook partijen als Schiphol, Tata Steel en AKZO mogen nu hun eigen energieleverancier kiezen, zo besliste de Autoriteit Consument en Markt. Zij zitten niet meer vast aan de leverancier van de eigenaar van de private netten – ook wel gesloten distributiesysteem (GDS) genoemd. Afnemers van elektriciteit op een GDS kunnen zelfs kiezen voor meerdere leveranciers.

Shell, Dow Chemical, Universitair Medisch Centrum Utrecht, TU Delft en TU Eindhoven hebben allemaal een GDS. En zo zijn er nog veel meer grootverbruikers aangesloten op deze private netten waarop vaak verschillende bedrijven zijn aangesloten. Vooral deze grote afnemers van elektriciteit en gas op een GDS willen graag hun eigen energieleverancier kunnen kiezen, blijkt uit signalen die de ACM ontving. Zij hebben er weliswaar vaak baat bij dat iedereen op hun GDS dezelfde leverancier heeft vanwege bulkkorting, maar veel afnemers op een privaat net vinden keuzevrijheid ook belangrijk. Afnemers kunnen dan kiezen voor bijvoorbeeld een leverancier die groene stroom levert.

Meerdere leveranciers

Een afnemer van elektriciteit op een GDS kan zelfs kiezen voor meerdere leveranciers op zijn aansluiting. Hij kan dan een andere leverancier kiezen voor bijvoorbeeld het opladen van zijn elektrische auto’s dan voor het laten draaien van zijn installatie. Verder kan een elektriciteitsproducent op een GDS voor zijn productie in zee gaan met de ene leverancier en voor zijn verbruik met een andere leverancier. Op deze manier is maatwerk mogelijk en krijgt de afnemer volledige controle over zijn energiehuishouding.

Delen:
Author

David@industrielinqs.nl