HomeArchiefOude sluis bij Eefde dicht voor groot onderhoud

Oude sluis bij Eefde dicht voor groot onderhoud

Nu Rijkswaterstaat de nieuwe sluis bij Eefde officieel heeft geopend, heeft ze de oude meteen gesloten voor groot onderhoud. Dat was op de eerste werkdag van de sluis even slikken omdat een technische storing de scheepvaart van en naar het Twentekanaal belemmerde.

Hoewel de nieuwe sluis in de afgelopen tijd diverse tests had ondergaan, ging het toch mis. Een van de sensoren die signalen geeft aan het hydraulische systeem van de sluis, was debet aan de storing. Inmiddels is deze verholpen en is de scheepvaart weer op gang gekomen.

De oude sluis blijft zeker nog een jaar dicht. Het consortium dat verantwoordelijk was voor de bouw van de nieuwe sluis bij Eefde, en 27 jaar lang voor het onderhoud ervan, neemt ook het onderhoud van de oude sluis voor zijn rekening. Het consortium bestaat uit TBI-ondernemingen Mobilis, Croonwolter&dros en TBI PPP.

Capaciteit

Sluis Eefde ligt in de IJssel aan het begin van de Twentekanalen naar Enschede en Almelo. De wachttijden bij de oude sluis waren te lang, waardoor de reistijd over de Twentekanalen moeilijk te voorspellen was. Ook was het sluizencomplex te klein voor de verwachte groei van vervoer over water. Zodra het onderhoud aan de oude kolk is afgerond, verdubbelt de sluis zijn capaciteit voor schepen. Dan is de sluis ook minder kwetsbaar voor technische storingen.

Lees ook het artikel in iMaintain 10 2017 over de bouw van de nieuwe sluis, waarbij al rekening is gehouden met het onderhoud ervan.

Delen:

Eindredacteur van Industrielinqs en Petrochem, en immer speurend naar relevant nieuws om te delen. Mijn interesse: breed. Mijn specialiteit: investeringsprojecten en onderhoudsstops!

liesbeth@industrielinqs.nl