nieuws

Overeenkomst herstructurering Gasgebouw

Publicatie

11 jan 2004

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

DEN HAAG – De Minister van Economische Zaken Laurens Jan Brinkhorst heeft met Shell en Esso op hoofdlijnen overeenstemming bereikt over de voorgenomen herstructurering van de transportactiviteiten van Gasunie.
Door deze herstructurering zullen het transportbedrijf en het handelsbedrijf juridisch volledig worden ontvlochten. De Staat zal het belang van beide maatschappijen (die nu ieder een 25 belang in het transportbedrijf van Gasunie hebben) van hen overnemen en het volledige belang in het transportbedrijf verwerven. Onder het transportbedrijf valt ook de netbeheerder van het landelijk gastransportnet. Het bedrag dat hiermee is gemoeid bedraagt 2,78 miljard euro.
Het aandeelhouderschap in het handelsbedrijf blijft onveranderd, vijftig procent in handen van de Nederlandse Staat en 25 procent elk in handen van Esso Nederland en Shell Nederland.
Ad interim-minister van Economische Zaken Zalm, die minister Brinkhorst tijdelijk vervangt, tekende vanmorgen het akkoord op hoofdlijnen met vertegenwoordigers van beide maatschappijen. In een brief aan de Tweede Kamer geeft hij nader tekst en uitleg over de voorgenomen herstructurering van het zogenoemde Gasgebouw. Na de herstructurering zal het transportbedrijf van Gasunie niet langer deel uitmaken van de samenwerking tussen de Staat, Shell en ExxonMobil zoals deze sinds 1963 heeft bestaan op het gebied van de productie, het transport en de verkoop van Nederlands aardgas (het zogenoemde Gasgebouw).
De samenwerking in het Gasgebouw zal verder voorlopig niet wijzigen. De Staat zal vanaf 1 januari 2005 het volledige belang in het transportbedrijf van Gasunie verkrijgen hetgeen naar verwachting medio 2005 met terugwerkende kracht zal worden gerealiseerd. Vanaf dat moment zal het transportbedrijf van Gasunie volledig onafhankelijk opereren van de belangen in productie, handel en levering. Bij het transportbedrijf van Gasunie werken ongeveer 1400 van de 1520 mensen van Gasunie. Het transportbedrijf en het handelsbedrijf blijven gevestigd in Groningen.
Deze herstructurering is in lijn met de tweede Europese Gas Richtlijn ten gevolge waarvan de liberalisering van de Europese gasmarkt verder is toegenomen. Hij is ook in overeenstemming met de recent aangepaste Nederlandse Gaswet. Esso Nederland verklaarde in een persbericht te verwachten dat deze stap op het moment van ingaan een positief effect op het resultaat van de onderneming zal hebben.
Michael O'Callaghan, CEO van Shell Energy Europe, zei blij te zijn met de transactie, hij stelde dat de overeenkomst past in de strategie van Shell, om haar portfolio te herzien. Rein Willems, President van Shell Nederland voegde daaraantoe verheugd te zijn met deze transactie. Hij benadrukt dat Shell nauw betrokken is bij de Nederlandse gasbusiness, wat een hoeksteen is van Shell's Europese gasstrategie.

Petrochem 3, 2022

29 juni 2022

Air Products en Gunvor werken aan Rotterdamse importterminal ammoniak

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.