HomeArchiefOvernames bezorgen Eneco prima jaar

Overnames bezorgen Eneco prima jaar

Eneco sloot naar eigen zeggen een prima jaar af. In 2019 steeg de EBITDA met tien procent naar 464 miljoen euro. De nettowinst steeg met veertien procent naar 115 miljoen euro. Een groot deel van die groei was te danken aan de overname van klanten van Robin Energie en E.ON. Eneco investeerde in 2019 343 miljoen euro in nieuwe duurzame capaciteit.

Voor Eneco was 2019 een bewogen jaar. De verkoop van de aandelen trok veel aandacht. De nieuwe aandeelhouders Mitsubishi Corporation en Chubu Electric Power brachten het beste bod uit, tegen de beste voorwaarden.

Desondanks wist het bedrijf, dat afgelopen jaar nog in handen was van 44 Nederlandse gemeentes, bescheiden te groeien. De omzetstijging van vier procent (2019: 4,3 miljard euro, 2018: 4,2 miljard euro) is vooral te danken aan de overname van Robin Energie, en de overname van E.ON. De omzetstijging kwam van de levering van elektriciteit, gas én warmte, maar ook van nieuwe diensten zoals e-mobility.

Winst

De EBITDA stijgt met tien procent naar 464 miljoen euro (2018: 421 miljoen euro), het bedrijfsresultaat (EBIT) blijft stabiel op 168 miljoen euro. De winst voor belasting stijgt met dertien procent naar 153 miljoen euro (2018: 136 miljoen euro) en de nettowinst stijgt met veertien procent naar 115 miljoen euro, (2018: 101 miljoen euro).

Investeringen

Eneco wil het aantal megawatt aan eigen opgesteld vermogen aan duurzame productiemiddelen verdubbelen. Het bedrijf wil In vier jaar tijd uitbreiden van 1.100 megawatt naar 2.200 megawatt. Dat betekent dat er steeds meer nieuwe wind- en zonneparken in productie worden genomen. Naast het grote windpark Norther voor de Belgische kust ging het in 2019 bijvoorbeeld om de Nederlandse windparken Nieuwe Waterweg, Slufterdam en Hogezandsepolder, om Cordona en Louwind in België en om diverse zonneparken.

Eneco investeerde in 2019 343 miljoen euro in duurzame productiemiddelen, een forse stijging ten opzichte van 2018, toen er 248 miljoen euro werd geïnvesteerd. Het grootste deel is besteed aan de bouw van nieuwe windparken (in totaal 187 miljoen euro), waaronder Seamade, Borssele III & IV, Delfzijl, Libeccio en Verda. Ook is er 23 miljoen euro geïnvesteerd in de uitbreiding van de zonneparken. Daarnaast is er fors ingezet op de uitbreiding en het onderhoud van warmtenetten (69 miljoen euro) en op de productie van warmte (39 miljoen euro), vooral bij de nieuw in gebruik genomen BioWarmte Installatie in Utrecht.

Het jaarverslag is hier te vinden

Delen:
Tags
Author

David@industrielinqs.nl