nieuws

Petrochem aprilnummer: ‘Geef jonge mensen de ruimte om te verdwalen’

Publicatie

7 apr 2021

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

Asset management, chemie, elektriciteit

Voor het hoofdinterview van dit voorjaarsnummer spraken we met professor Ben Feringa. Samen met academische collega’s, maar met ook grote industriële bedrijven, pleit hij voor het gezamenlijk heruitvinden van de chemie. Niet alles hoeft rigoureus op de schop, vindt de Nobelprijswinnaar van 2016, maar op verschillende vlakken zijn basale veranderingen nodig. En dat vraag om fundamenteel onderzoek, creativiteit van onderzoekers, samenwerking en vooral doorzettingsvermogen.

En verder:

De uiteindelijke keuze van Black Bear Carbon om zich te vestigen op het Chemelot terrein is mede bepaald door de stikstofproblematiek in de haven van Rotterdam. Deze keuze blijkt achteraf helemaal niet zo’n slechte.

Als alles meezit, produceert een nieuwe fabriek op de Axelse Vlakte in Zeeland begin 2024 ethanol uit suikerbieten. Een mijlpaal voor IST Green Chemicals.

De prijzen voor kolen, gas en elektriciteit hebben een flinke invloed op het opereren van de kolencentrale van Uniper op de Maasvlakte. Plantmanager Yolande Verbeek leert medewerkers die markt begrijpen.

Thema: Asset management

Terwijl vaccinatie, testen en beperkende maatregelen langzaamaan een uitweg lijken te bieden uit de coronacrisis, staat de industrie voor het volgende stopseizoen.

Onderzoek heeft uitgewezen dat een goede implementatie van asset management enorm aan veiligheid bijdraagt. De Roadmap Asset Management geeft hiervoor praktische handvatten.

Dit en meer leest u in Petrochem 3, nu alvast weer tijdelijk online door te bladeren!

Fotocredit: AdobeStock
Bron: Petrochem 3-2021