HomeGrondstoffenOlie en gasPetromelancholia: een kunstzinnige blik op de energietransitie
PetroMelancholia

Petromelancholia: een kunstzinnige blik op de energietransitie

Tot en met 19 november is bij BRUTUS in Rotterdam de expositie Petromelancholia te bezoeken. De tentoonstelling brengt werk van 32 hedendaagse kunstenaars met verschillende culturele achtergronden en uit verschillende generaties. Zij geven door middel van kunst hun visie op de gevolgen van een leven voorbij aardolie.

Petromelancholia geeft door middel van kunst een beschouwing over de gevolgen van het olietijdperk en het leven hierna. Wat heeft olie ons gebracht, zowel materieel als vooral cultureel, en wat zou kunnen verdwijnen of veranderen?

De tentoonstelling wil dit complexe fenomeen niet belichten als doemscenario en ook geen open deuren intrappen, aldus BRUTUS. Kunst is dé manier om verandering – en in dit geval de gevolgen van de energietransitie – treffend in beeld te brengen. 32 hedendaagse kunstenaars tonen in Petromelancholia hierop hun visie. De tentoonstelling is samengesteld door Alexander Klose van de onderzoeksgroep Beauty of Oil.

Tevens stelt Brutus vijf fietstochten voor die de petroleumgeschiedenis van Rotterdam vertellen – de Oil Spaces Bike Tour. De eerste vier routes starten in het centrum van de stad en leiden naar diep in de Haven tot aan de Maasvlakte. De vijfde route loopt door Den Haag en doet daar onder andere het Shell- en Essokantoor aan.

Creatieve havengebied MH4

BRUTUS is sinds 2022 geopend en beoogt een plek te zijn waar kunstenaars of ‘makers’ kunnen experimenteren. Het ligt in het creatieve havengebied MH4 aan de Keileweg. Naast de tentoonstellingsruimtes is er ook een werkplaats en een beeldentuin. In de toekomst zal op deze plek BRUTUS Towers verrijzen, waar cultuur, wonen en werken samenkomen met onder meer een museum, een publiek toegankelijke kunstopslag, een ruimte voor kunsteducatie, workshopruimtes, ateliers en woon/werkplekken voor kunstenaars.

Op de foto werk van Rachel Youn – Revival-2020-2022 (Foto: ©Aad Hoogendoorn)

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl