HomeArchiefPilot energiebesparing aandrijfsystemen maakt efficiency zichtbaar

Pilot energiebesparing aandrijfsystemen maakt efficiency zichtbaar

Door eenvoudige aanpassingen aan elektrisch aangedreven machines kunnen deze 30% tot 60% efficiënter worden. Bedrijven besparen zo al tussen de 3% en 10% op hun elektriciteitsverbruik. Dat blijkt uit de eerste resultaten van een pilot energiebesparing aandrijfsystemen van Kennisnetwerk Efficiënte Elektrische Aandrijfsystemen (KEEA). Tien bedrijven kunnen zich nog aanmelden voor de pilot.

De pilot Auditprogramma efficiënte elektrische aandrijfsystemen loopt sinds het voorjaar van 2019 bij 20 grote bedrijven in de chemie, staal, bouwmaterialen en voedingsmiddelen. “Deze bedrijven zijn allemaal grootverbruikers van energie, vanwege het gebruik van grote ventilatie- en pompsystemen en elektromotor gedreven machines”, vertelt Maarten van Werkhoven van het KEEA.

Aanmelden pilot energiebesparing aandrijfsystemen

Er kunnen nog 10 bedrijven deelnemen aan de pilot. Ze krijgen een analyse en advies over hoe ze energie kunnen besparen in hun elektrische aandrijfsystemen. Heeft u interesse in deelname, neem dan contact op met het Auditprogramma via KEEA. Het is mogelijk deel te nemen aan de deelsessie over de pilot op het EZK-evenement: Partners in energie-uitdagingen, op 30 januari 2020 in Barneveld.

30% tot 60% energie besparingspotentieel

Bijna een kwart van het totale energieverbruik van bedrijven bestaat uit verbruik door elektrische systemen. En 2/3 daarvan gaat naar elektrische aandrijfsystemen. Bij de pilot worden alle elektrische aangedreven systemen in het bedrijf bekeken. “We maken een selectie op basis van criteria als staat van onderhoud, betrouwbaarheid, gebruik en kosten. Dan volgt een analyse hoe elektriciteit te besparen is”, zegt Van Werkhoven. Die besparing is vaak verassend eenvoudig: “Een pomp hoeft bijvoorbeeld niet altijd op volle toeren te draaien. Regelen en inregelen is hier de sleutel. Soms hebben we ook een nieuwere pomp geïnstalleerd of de pomp en aandrijving aangepast.”

Uit de eerste resultaten bij vijf bedrijven blijkt dat de maatregelen zorgen voor een besparing van 30% tot 60% aan energie per systeem. Van de vijftien andere bedrijven zijn nog geen resultaten bekend, maar Van Werkhoven verwacht dat de besparing daar even hoog uitvalt.

Delen:
Author