HomeInnovatiePlasmatechnologie maakt recycling van CO2 lokaal en 100% circulair
Blue Plasma

Plasmatechnologie maakt recycling van CO2 lokaal en 100% circulair

In Antwerpen wordt een pilotproject opgezet om CO2 via plasmatechnologie om te zetten in CO. Het idee  van het BluePlasma consortium is om broeikasgas (CO2) lokaal op te vangen en om te zetten in een hoogwaardige chemische stof (CO). Dit koolmonoxide kan dan lokaal gebruikt worden in verschillende industrieën, zoals de metallurgie en de petrochemie.

Bij bedrijven die veel fossiele brandstoffen verbranden, kan CO2 bij de schoorstenen worden afgevangen zodat het niet meer in de atmosfeer terechtkomt. Koolstofafvang is een belangrijke hefboom om in de toekomst minder CO2 uit te stoten. “De afgevangen en gezuiverde CO2 kunnen we opslaan, maar we kunnen er ook nieuwe grondstoffen van maken. En dat is precies waar het onderzoeksproject van BluePlasma zich op wil richten”, aldus Gill Scheltjens CEO van D-CRBN.

5x hoger rendement

Plasmatechnologie is niet nieuw, maar het rendement om kooldioxide om te zetten in koolmonoxide is traditioneel laag. In samenwerking met D-CRBN heeft de Universiteit Antwerpen een nieuw proces ontwikkeld waarbij het rendement minstens vijf keer hoger ligt. Het doel van het BluePlasma-project is om deze academische doorbraak op te schalen naar een proefinstallatie. Als die opschaling succesvol is, zouden productiebedrijven een plasmareactor in hun processen kunnen integreren als een manier om bij te dragen aan een circulaire economie.

ICON-project

Het aangekondigde R&D-pilotproject is een ICON-project (Interdisciplinair Coöperatief Onderzoek). Dit is een type project waarbij een consortium dat bestaat uit één of meer onderzoeksorganisaties en minstens drie onafhankelijke Vlaamse bedrijven, nieuwe kennis ontwikkelt die toepasbaas is in de praktijk.

Partners

In BluePlasma  nemen naast D-CRBN ook  Catalisti, ArcelorMittal, BASF, Engie, Vopak en Talenco, deel.  Daarnaast maken de Universiteit Antwerpen en VITO het BluePlasma consortium compleet.

Delen:

monique@industrielinqs.nl