nieuws

Plastic afval als grondstof voor brand- en kunststoffen

Publicatie

31 jul 2018

Auteur

Dagmar Aarts

Categorie

Het Nieuwe Produceren

Soort

nieuws

Tags

Neste, plastic afval, raffinage

Neste, producent van hernieuwbare diesel, wil van plastic afval een grondstof maken voor brandstoffen en kunststoffen. Het doel is om volgend jaar een proef op industriële schaal te hebben en tegen 2030 wil het bedrijf meer dan een miljoen ton plastic afval verwerken.

Neste is wereldwijd de grootste producent van hernieuwbare diesel uit afval en residuen. Het bedrijf wil ook leider worden in koolstofarme raffinage en de circulaire economie door innovatieve oplossingen te ontwikkelen op basis van afvalplastic.

Chemische recycling

In Europa wordt jaarlijks 25 miljoen ton wegwerpplastic gebruikt, daarvan wordt minder dan dertig procent ingezameld voor recycling. De Europese Unie wil het hergebruik van plastic verhogen naar 50 procent in 2025 en 55 procent in 2030.

‘Om de ambitieuze EU-doelstellingen voor het recyclen van plastics te halen, moeten zowel chemische als mechanische recycling worden erkend in de EU-verordening’, zegt Matti Lehmus, executive vice president van de olieproductendivisie van Neste. Bij chemische recycling wordt afvalplastic als grondstof ingezet in de raffinage- en petrochemische industrie om brandstoffen, chemicaliën en kunststoffen te produceren. Volgens Neste kan chemische recycling nieuwe afzetmogelijkheden creëren voor kunststofafval, waardoor traditionele mechanische recycling wordt aangevuld.

Partners nodig

Om productie op industriële schaal te bereiken moeten technologieën en waardeketens worden ontwikkeld. Om de ontwikkelingen te versnellen zoekt Neste naar partners in bijvoorbeeld het afvalbeheer.