nieuws

Poetin: ‘geen plannen nationalisatie Yukos’

Publicatie

24 sep 2004

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

MOSKOU – Het Kremlin is er niet op uit om in bezit te komen van de oliemaatschappij Yukos. Staatsbedrijven kunnen evenwel een bod uitbrengen op onderdelen van het bedrijf als deze worden verkocht. De verkoop moet Yukos in staat stellen zijn belastingschuld van 7,5 miljard dollar te voldoen. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin vrijdag verklaard tegenover buitenlandse mediabonzen.
"De staat heeft geen plannen om het bedrijf te nationaliseren. Die plannen zijn er niet geweest en zullen er niet komen. Als de situatie leidt tot de verkoop van activa van Yukos, dan kunnen alle bedrijven hieraan meedoen, inclusief natuurlijk de staatsbedrijven."
Het was de eerste keer dat Poetin zich expliciet uitliet over de mogelijke aankoop van Yukos-onderdelen door staatsbedrijven. Yukos staat een verplichte veiling te wachten van zijn voornaamste productiebedrijf Yuganskneftegaz. Dat onderdeel is goed voor zestig procent van de totale olieproductie van Yukos, de grootste oliemaatschappij van Rusland.
De staatsoliemaatschappij Rosneft, onderdeel van het gasbedrijf Gazprom, is genoemd als kandidaat om Yuganskneftegaz in te lijven. Yukos beschuldigt de Russische regering ervan het bedrijf naar een faillissement te drijven als wraak voor de financiƫle steun die grootaandeelhouder Mikhail Chodorkovski gaf aan oppositieparijen. De zakenman, verdacht van fraude en belastingontduiking zit inmiddels bijna een jaar achter de tralies.

Petrochem 3, 2022

29 juni 2022

Air Products en Gunvor werken aan Rotterdamse importterminal ammoniak

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.