nieuws

Poetin verdedigt verkoop Yuganskneftegaz

Publicatie

22 dec 2004

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

MOSKOU – De Russische president Vladimir Poetin heeft dinsdag de omstreden verkoop van Yukos' olieproductiebedrijf Yuganskneftegaz verdedigd. Volgens Poetin heeft de koper, de onbekende Baikal Finance Group, aandeelhouders die al 'vele jaren' actief zijn in de energiesector.
'Voor zover ik ben geïnformeerd is de veiling geheel conform de Russische wet verlopen en ik verwacht dat alle andere activiteiten op dit gebied in de toekomst ook in overeenstemming met de wet zullen verlopen.'
Poetin sluit niet dat het Chinese staatsenergiebedrijf CNPC, dat al samenwerkt met het Russische Gazprom , een rol zal spelen in het management van Yuganskneftegaz. De Russische president deed zijn uitspraken na afloop van een ontmoeting met de Duitse bondskanselier Gerhard Schröder in het Noord-Duitse Schleeswijk.
De Russische pers verbindt de Baikal groep met Surgutneftegaz. Igor Minibayev, bieder voor de Baikal Group tijdens de veiling van afgelopen zondag, is een manager van Surgutneftegaz. Surgutnefegaz heeft banden met het Kremlin. Maar de olieproducent ontkende afgelopen zondag een link met de Baikal Group.
Yukos voerde de juridische druk dinsdag op met een statement uit Houston waarin staat dat de verkoop van Yuganskneftegaz in strijd is met het in Texas verleende uitstel van betaling. Yukos dreigde met claims van twintig miljard dollar in verband met schade berokkend aan derde partijen die betrokken waren bij de verkoop. Ook zinspeelde Yukos op staking van olieleveranties aan het buitenland, daarmee voedsel gevend aan bezorgdheid over de olievoorraden van Rusland als 's werelds tweede olie-exporteur.
De Russische minister van industrie en energie, Viktor Khristenko, noemde de juridische stappen in Amerika 'pure inmenging in interne aangelegenheden van Rusland'. Hij zei dat westerse investeerders niets hebben te vrezen van de affaire-Yukos aangezien deze slechts was ingegeven door de behoefte de belastingwetten na te leven.

Petrochem 3, 2022

29 juni 2022

Air Products en Gunvor werken aan Rotterdamse importterminal ammoniak

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.