HomeTransitiePowerField en GroenLeven realiseren drijvend zonnepark bij Zwolle
Zonnepark Hattemerbroek

PowerField en GroenLeven realiseren drijvend zonnepark bij Zwolle

PowerField en GroenLeven realiseren een drijvend zonnepark bij Hattemerbroek, nabij Zwolle. Het zonnepark heeft een capaciteit van 16,4 MWp en bestaat uit ruim 30.000 zonnepanelen. Naar verwachting wordt het zonnepark voor de zomer in gebruik genomen.

Bij de aanleg van het zonnepark wordt rekening gehouden met de omliggende natuur. Het zonnepark bevindt zich op een zandwinningsplas. Rondom het park worden stroken open water aangehouden, zodat de bevers die in dit gebied leven voldoende water hebben.

PowerField plaatst batterijen bij het zonnepark om capaciteitsproblemen binnen het Nederlandse elektriciteitsnetwerk te verminderen. GroenLeven bouwt het drijvende zonnepark en maakt gebruik van een uniek eigen systeem voor de drijvende zonnepanelen. De zonnepanelen worden niet op het water geplaatst, maar erboven op speciale zonnebootjes. Dit creëert licht- en luchtstraten, zodat licht en lucht het water kunnen blijven raken. Ook de transformatorhuizen drijven. Hierdoor gaat er maar één elektriciteitskabel naar het land, waardoor er minimale belasting is in de vaak ecologisch rijke oevers van zandwinplassen. Ook de verankering is daarop ingericht, doordat dit gebeurt in de bodem van de plas en niet in de oevers.

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl