nieuws

Prijs Noordzee-olie zakt weer onder veertig dollar

Publicatie

9 jan 2004

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

NEW YORK – De olieprijzen zijn gisteren fors gezakt en zetten zo de flinke daling van maandag in Singapore en New York voort. In Londen is de prijs van een vat in oktober te leveren Brent-olie gezakt tot onder de grens van 40 dollar per vat. De Brent-future noteert aan het einde van de middag bijna 3 procent lager op 39,44 dollar. Maandag werd er in Londen niet gehandeld. In New York daalde de prijs voor een vat West Texas Intermediate maandag met 90 cent tot 42,28 dollar. Gisteren ging er nog eens 35 cent af tot 41,92 dollar per vat. Eerder deze maand bereikte de prijs van Amerikaanse ruwe olie een topniveau van 48,70 dollar. De daling wordt verklaard door verschillende, elkaar versterkende factoren.
Zo lijkt de toestand in Irak zich wat te stabiliseren, nadat de radicale sjiitische leider Moqtada al-Sadr maandag zijn volgelingen opriep de gevechten in heel het land te staken. Intussen zijn de pijpleidingen in het zuiden van Irak hersteld na de recente aanslagen, waardoor de export vanuit het zuiden is gestegen tot 1,7 miljoen vaten per dag. Ook wordt momenteel de eerste levering van olie uit het noorden van Irak in drie maanden geladen in de Turkse exportterminal van Ceyhan. Een andere belangrijke reden voor de daling van de olieprijs is een uitspraak van Opec-voorzitter Purnomo Yusgiantoro. Deze liet maandag weten dat het oliekartel van plan is de komende maanden een miljoen extra vaten per dag op te pompen. Ook Rusland liet van zich horen.
De Russische president Poetin verklaarde na een informele top met de Franse president Chirac en de Duitse bondskanselier Schroder dat Rusland het winnen en uitvoeren van olie gaat opdrijven. De neerwaartse beweging van de olieprijzen wordt nog verhevigd doordat hedge funds winst nemen na de hoogten die de olieprijzen recent bereikten. Ook loopt het zomerseizoen in de VS op zijn einde, waardoor het verbruik van benzine kan verminderen. De oliemarkten kijken nu uit naar de wekelijkse cijfers over de Amerikaanse voorraden, die vandaag om 16.30 uur worden bekendgemaakt. Er wordt verwacht dat de voorraden ruwe olie door de sterke import vorige week zijn gestegen met 1,2 miljoen vaten.

Petrochem 3, 2022

29 juni 2022

Air Products en Gunvor werken aan Rotterdamse importterminal ammoniak

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.