HomeArchiefProductie industrie 0,5 procent hoger in februari

Productie industrie 0,5 procent hoger in februari

De gemiddelde productie van de Nederlandse industrie was in februari 0,5 procent hoger dan in februari 2018, maakt het CBS bekend. In de twee voorgaande maanden kromp de productie. De productie van de transportmiddelenindustrie groeide het sterkst in februari 2019.

De transportmiddelenindustrie produceerde in februari bijna 13 procent meer dan in februari 2018. Ook de productie van de rubber- en kunststof- en de metaalproductenindustrie groeide sterker dan gemiddeld in de totale industrie.

Trend vlak

Voor het bepalen van de kortetermijnontwikkeling van de productie kan het beste worden gekeken naar voor seizoen- en werkdageffecten gecorrigeerde cijfers. Van januari op februari 2019 steeg de productie met 0,1 procent.

De voor seizoen- en werkdageffecten gecorrigeerde productie fluctueert aanzienlijk. Dalingen en stijgingen volgen elkaar snel op. Van medio 2014 tot het begin van 2018 was er sprake van een stijgende trend van de industriƫle productie. Daarna is de trend redelijk vlak.

Producentenvertrouwen nauwelijks veranderd

Het producentenvertrouwen industrie is in maart 2019 nauwelijks veranderd ten opzichte van een maand eerder. Ondernemers waren minder positief over de verwachte bedrijvigheid en de voorraden, maar optimistischer over de orderpositie.

Duitsland is een belangrijke afzetmarkt voor de Nederlandse industrie. De vertrouwensindicator van de Duitse industriƫle producenten (Ifo-index) daalde tot het laagste niveau sinds maart 2016. De producenten zijn negatiever over de verwachte bedrijvigheid en minder positief over de huidige situatie. De gemiddelde dagproductie van de Duitse industrie kromp in februari met bijna 2 procent in vergelijking met een jaar eerder.

Delen:
Tags
Author

David@industrielinqs.nl